Dinler Arası Diyalog Bağlamında Hz. Muhammed'in Hiristiyanlarla İlişkileri - Hurç, Ramazan (My University, 2002)
Günümüzde çeşitli nedenlerle dinler arası diyaloglar yapılmaktadır. Bu çalışmaları olumlu bulanlar olduğu gibi aksini savunanlar da azımsanamayacak bir orandadır. Gerek diyalog çalışmaları katılımcılarımız ve gerekse hamasî karşı çıkmalardan anlaşılacağı üzere insanımızın Tanrısal kaynaklı dinler hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Uzakdoğu halklarını bir kenara bırakacak olursak, geriye kalan dünya insanlarının büyük çoğunluğunu Hıristiyanlar ve Müslümanlar oluşturmaktadır. Bu iki din, Yahudilikle birlikte Ortadoğu orijinlidir. Günümüzdeki toplumlararası ilişkilerin belli bir temele oturtulması bakımından Hz. Muhammed'in bireysel, toplumsal ve siyasal bazda Hıristiyanlarla nasıl bir ilişki içinde bulunduğunun bilinmesi, müslüman toplum için büyük önem kazanmaktadır. Bu çalışmamızda günümüze ışık tutması bakımından İslam Peygamberinin kendi dönemindeki Hıristiyanlara yaklaşımları ve bu yaklaşımlardan çıkarılan sonuçlar üzerinde durulacaktır.
Keywords: Din Bilimi