DUHOK (KUZEY IRAK) İLİNDE DİNİ TURİZM OLANAKLARI - ZEBARI, SHAHWAN TAHER MOHAMMED AMEEN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırma, Duhok ilinde yer alan inanç turizmini geliştirme yollarını ele almaktadır. Bununla, ülkeye inanç turizmi ile kazanç sağlamak ve yeni iş fırsatları sağlayabilecek bir ekonomik sektör oluşturmak amaçlanmıştır.Araştırma, farklı dinlere ait türbeler ve dini mekanlara sahip olan Duhok ilinde yer alan inanç turizmi kavramını ve turizme ait bütün içerikleri ele alarak, inanç turizminin önemini belirtip, inanç turizminin ekonomik, sosyal ve politik etkilerini gözler önüne sermektedir. Çalışma, turizm hizmetlerinin mevcudiyetini ve bu yerlerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu unsurları belirlemek için Duhok ilinde gerçekleştirilen kişisel görüşmelere ve saha ziyaretlerine dayanır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak turizm ve türlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde dünyada ve Irak'ın Duhok şehri çevresinde yer alan inanç turizmine değinilmiştir. Duhok ilinde genel olarak yirmi inanç turizmi yeri vardır. (10) yer Müslümanlara ait, (6) yer Hristiyanlara ait, (2) yer Yahudilere ait, (1) yer Yezidilere ait, (1) yer ise Zerdüştlere aittir. Üçüncü bölümde turizmin coğrafya ile olan ilişkisinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölüm, Duhok ilinin beşeri ve fiziki özelliklerinden oluşmaktadır. Araştırmanın sonuç kısmında ise insani, sosyal, dini ve ekonomik konularda elde edilen bulgular yer almaktadır.

The study conducted about the possibilities of developing faith tourism in Duhok Province. The reason for this is the importance of tourism as an economic sector that can provide hard currencies to the country and provide new business opportunities. economic, social and political implications. The study was based on personal interviews and site visits in Duhok Prefecture to determine the availability of tourism services and what these places need to develop them. My research consists of four parts. In the first part, tourism and its types are mentioned in general. In the second part, he explained about faith tourism in the world and in Iraq, especially in the city of Duhok. There are twenty faith tourism destinations coming from Dohuk province. (10) sites are for Muslims, (6) Christians, (2) Jews, and (1) Yezidis, and (1) Zoroastrians. In the third chapter, the relations of tourism with geography are mentioned. It consists of human and physical characteristics of Duhok province. and eventually reached some human, social, religious and economic results as a result of the research.
Religious tourism facilities in duhok (North Iraq)
Keywords: Coğrafya; Turizm