FATİH PROJESİ’NE İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - Şekerci, Hanifi; Bozkurt, Eyüp; Arslan, Seyfettin (My University, 2015)
Bilgi çağını yaşadığımız günümüz dünyasında teknoloji hızla gelişmekte ve hayatımızın her alanını etkilemektedir. Kurum ve kuruluşlar teknolojinin sağladığı yenilik ve kolaylıklardan üst seviyede yararlanmak için birçok çalışma ve yatırım yapmaktadır. Eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü yerler olan okullar da bu durumdan en çok etkilenen kurumlardandır. Okulların teknolojik bakımdan güçlendirilmesini sağlamak, okullara yenilikler katmak ve öğrencilere daha iyi bir eğitim öğretim hizmeti sunmak için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmaların en kapsamlı olanlarından birisi de Fatih Projesi'dir. Bu proje ile okulların teknolojik altyapı açısından güçlendirilmesi, akıllı tahtalarla donatılması ve öğrencilere tablet bilgisayarlar dağıtılarak eğitimde teknolojiden en üst seviyede faydalanılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada, ülkemizde başlatılmış olan bu teknolojik yenilenme ve değişim sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. 388 sınıf öğretmeni üzerinde yürütülen çalışma sonucunda araştırmaya katılan sınıf öğretmenleri, Fatih Projesi'nin öğrencilerin teknolojiden daha fazla faydalanmasına olanak sağlayacağını belirtmişlerdir. Bunun yanında \"geleneksel öğretimden, teknoloji destekli öğretime geçileceği\", \"nitelikli ve donanımlı bireyler yetişmesine bu projenin katkı sunacağı\" yönünde görüşlerin araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerince ifade edildiği görülmektedir. Fatih Projesi'nin gerçekleştirilmesi ve devamını sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için özellikler sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi düşük çevrelerde yer alan okulların sınıf mevcutlarının azaltılması, fiziki alt yapısının geliştirilmesi gerekmektedir. Öğretmenlerin projenin sağlıklı uygulanabilmesi konusunda kendilerini geliştirebilmelerine olanak sağlanmalıdır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları