The Mediating Role of Work Stress in the Relationship Between Presenteeism and Burnout - Öztürk, Funda (Fırat University, 2026)
The challenges faced by employees working in healthcare institutions can have significant consequences for both individuals and organizations. In this context, understanding the relationships between presenteeism, job stress, and burnout is crucial for organizations. Therefore, the aim of this study is to determine whether job stress plays a mediating role in the effect of presenteeism behavior on burnout in nurses. The study was conducted with nurses working in a public hospital. The research was designed according to quantitative research methods, using a survey technique and a convenience sampling method. Analyses conducted to test the research model revealed a significant and positive relationship between the presenteeism variable (pseudo-present at work) and burnout and job stress variables. Furthermore, job stress was found to have a positive and significant relationship with burnout. Finally, a mediation analysis revealed that job stress mediated the effect of presenteeism on burnout.

Sağlık kurumlarında görev yapmakta olan çalışanların iş hayatlarında karşılaşmış oldukları zorluklar, hem bireysel hem de örgütsel açıdan önemli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu bağlamda presenteizm, iş stresi ve tükenmişlik arasındaki ilişkilerin neler olduğunun anlaşılması örgütler için önem arz etmektedir. Buradan hareketle, araştırmanın amacı hemşirelerde presenteizm davranışının tükenmişlik üzerindeki etkisinde iş stresinin aracı rol üstlenip üstlenmediğini ortaya koymaktır. Çalışma kamu hastanesinde çalışmakta olan hemşireler üzerinde gerçekleştirilmiş olup, nicel araştırma yöntemine göre tasarlanmış olan araştırmada anket tekniği kullanılmış ve kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma modelini test etmek amacıyla gerçekleştirilen analizler sonucunda presenteizm değişkeninin (işte sözde var olma) tükenmişlik ve iş stresi değişkenleriyle arasında anlamlı ve olumlu bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca iş stresinin tükenmişlik ile pozitif ve anlamlı bir ilişki içerisinde olduğu saptanmıştır. Son olarak yapılan aracılık analizi neticesinde ise presenteizmin tükenmişlik üzerindeki etkisinde iş stresinin aracılık rolü bulunduğu tespit edilmiştir.
Presenteizm ile Tükenmişlik Arasındaki İlişkide İş Stresinin Aracılık Rolü
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları