Dövüş sporlarına yönelme nedenleri üzerine sosyolojik bir araştırma: Elazığ ili örneği - Kaya, Rümeysa Sultan (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma, Elazığ ilinde dövüş sporlarına yönelen bireylerin spora yönelme nedenlerini sosyolojik bir perspektifle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, dövüş sporlarının bireylerin yaşamlarında sadece fiziksel bir aktivite olmanın ötesinde psikolojik, sosyal ve kültürel boyutlar taşıdığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Elazığ ilinde gerçekleştirilen bu çalışmada, toplam 20 lisanslı dövüş sporcusuyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Burada katılımcıların özellikle sosyo-demografik özellikleri, dövüş sporlarını tercih etme nedenleri ve dövüş sporu üzerinden nasıl bir kimlik inşa ettikleri, spora nasıl bir anlam atfettikleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma bulguları, dövüş sporlarına yönelmede bireysel motivasyonların yanı sıra sosyal çevre, aile, geçmiş deneyimler ve toplumsal beklentinin etkili olduğunu göstermektedir. Katılımcılar dövüş sporlarının kendilerine disiplin, öz kontrol ve özgüven gibi bazı kazanımlar sağladığını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte dövüş sporlarının bireylerin sosyal kimlik oluşumuna katkıda bulunduğu ve toplumda saygınlık, takdir ve onay elde etmede rol oynadığı görülmüştür. Araştırmada ayrıca çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan zorbalık, aile içi şiddet veya kavga deneyimlerinin spora yönelmede etkili olabileceği belirlenmiştir.

This study aims to examine the reasons why individuals in Elazığ Province participate in combat sports from a sociological perspective. The research aims to demonstrate that combat sports carry psychological, social, and cultural dimensions in individuals' lives beyond being merely a physical activity. In this study conducted in Elazığ Province, semi-structured interviews were conducted with a total of 20 licensed combat sports athletes. Here, the participants' socio-demographic characteristics, reasons for choosing combat sports, how they construct an identity through combat sports, and the meaning they ascribe to the sport were analyzed. The research findings indicate that, in addition to individual motivations, social environment, family, past experiences, and societal expectations play a significant role in the choice of combat sports. Participants stated that combat sports provide them with certain benefits such as discipline, self-control, and self-confidence. Furthermore, it was observed that combat sports contribute to the formation of individuals' social identities and play a role in gaining respect, recognition, and approval within society. The study also determined that experiences of bullying, domestic violence, or fights during childhood and adolescence may influence the decision to pursue combat sports.
A sociological research on the reasons for turning to combat sports: The case of Elaziğ province
Keywords: Sosyoloji