ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ OLGULARINDA İNTERLÖKİN-1 BETA, TÜMÖR NEKROZAN FAKTÖR ALFA VE VASKÜLER ENDOTELYAL BÜYÜME FAKTÖRÜ PLAZMA DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KÜÇÜKGÜL, ŞÜKRAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Erken membran rüptürü (EMR) nedeniyle gelişen preterm doğum prematüriteye bağlı mortalite ve morbiditenin önemli nedenleri arasındadır. EMR? nin fizyolojik ve patolojik mekanizmaları tam olarak anlaşılamamıştır. Son çalışmalar genital trakt enfeksiyon ve inflamasyonunun preterm doğum patogenezinde; tümör nekrozan faktör (TNF) ve interlökin (IL) gibi proinflamatuar sitokinler ile vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) gibi angiogenik faktörler üzerinden rol oynadığını göstermiştir. Biz de çalışmamızda inflamatuar bir süreç olan EMR? de IL-1beta, TNF-alfa ve VEGF düzeylerini maternal ve kordon kanı plazmasında araştırmayı amaçladık. Bu prospektif, randomize, kesitsel çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği? nde 85 gebe ile yapıldı. Hastalar miad ve membran rüptürüne göre 4 gruba ayrıldı. Bu 85 gebenin ortalama yaş, gravida ve gebelik haftası sırasıyla 28,2±5,9 yıl, 2,5±1,7 adet ve 36±3,6 hafta idi. EMR olan ve olmayan vakaların maternal ve kordon plazma IL-1beta, TNF- alfa ve VEGF düzeyleri kıyaslandığında; EMR grubunda hem maternal hem de kordon plazma IL-1beta düzeyleri anlamlı düşük, TNF-alfa anlamlı yüksek ve VEGF için anlamlı bir fark yok idi. Maternal ve kordon plazma düzeyleri bu üç sitokin için kıyaslandığında; TNF-alfa sadece EMR olan kordon plazmasında maternal düzeyden yüksek iken, VEGF ise tüm vakaların kordon plazmalarında maternal düzeyden anlamlı yüksek idi. VEGF kordon plazma düzeyi ile anne yaşı minimal ilişki gözledik (RR=0,8 %95 CI= 10,36- 13,04; p<0,01). Sonuç olarak çalışmamızda, EMR grubunda TNF-alfa düzeylerinin yüksekliği EMR?de inflamatuar bir süreç olduğuna işaret etti. VEGF kordon plazma düzeyinin yüksek olması ise, üretim kaynağının plasental ya da fetal olabileceğini düşündürdü. Sonuçlarımızın tartışılabilmesi için daha geniş popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Erken membran rüptürü, erken doğum, interlökin, tümör nekrozan faktör, vasküler endotelyal büyüme faktörü

Preterm delivery due to early membrane rupture (EMR) is one of the major etiologic factor of neonatal morbidity and mortality. The physiopathology of EMR is not clear yet. Recent studies indicates the relationship between preterm delivery and genital tract infection-inflammation via proinflammatory cytokines like tumor necrosis factor (TNF) and interleukin (IL) and angiogenic factors like vascular endothelial growth factor (VEGF). In this study, we aimed to investigate the relationship between EMR and maternal and cord blood plasma levels of TNF-alpha, IL-1beta and VEGF. This prospective, randomized, cross sectional study was conducted with 85 pregnant women attended Firat University Hospital Department of Obstetrics and Gynecology. The participants were divided into four groups according to their gestational age and amniotic membrane integrity. The mean age, number of gravida and gestational week of all participants were 28,2±5,9 years, 2,5±1,7 and 36±3,6 weeks respectively. The comparison of cytokine levels between EMR and non-EMR participants revealed out the following findings: IL-1beta levels were significantly low, but TNF-alpha levels were significantly high in maternal and cord plasma of EMR participants. There was no significant difference for VEGF. The comparison of cord and maternal plasma levels showed that cord plasma TNF-alpha levels were significantly high in EMR participants and cord plasma VEGF levels were significantly high in all participants. The influence of maternal age on cord plasma VEGF levels were minimal (RR=0,8, 95% CI= 10,6-13,04; p<0,01). In conclusion; higher TNF-alpha levels in our EMR participants indicates an inflammatory process during EMR. High cord plasma VEGF levels may point out placental or fetal production. Of course to discuss our results, new studies with expanded populations are needed. Key words: Premature rupture of membrane, preterm delivery, interleukin 1 beta, tumor necrosis factor alpha, vascular endothelial growth factor
Investigation of the plasma levels of il-ß, TNF-? and VEGF in early membrane rupture
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum