Derin Çekme İşlemi Sonrası Malzemede Oluşan Sertlik Dağılımı Üzerine Kalıp Yüzey Açısı, Sıcaklık Ve Baskı Plakası Kuvveti Etkilerinin İncelenmesi - Ozek, Cebelı; Taşdemir, Vedat (My University, 2018)
Bu çalışmada, derin çekme yöntemi ile elde edilen kapların sertliğine kalıp yüzey açısı, sıcaklık ve baskı plakası kuvvetinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 4 farklı kalıp yüzey açısı (0°, 5°, 10°, 15° ), 4 farklı sıcaklık(25°C, 100oC, 175oC, 250oC) ve 3 farklı baskı plakası kuvveti (1200 N, 2400 N, 3600 N) kullanılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda sıcaklığın artmasıyla kapların sertliğinin düştüğü, baskı plakası kuvvetinin artması ile kapların sertliğinin çok az arttığı ve hem sertlik hem de şekillendirme açısından en ideal kalıp açısının 5-10° olduğu belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen kaplardaki en düşük sertliğin kap tabanında olduğu, kap ağzına doğru çıkıldıkça sertliğin arttığı görülmüştür. Limit çekme oranı 2,14'den 2,75'e çıktığında sıcaklığın etkisi ile sertlikte artış olmamıştır. Sonuç olarak, belirlenen parametrelerin deformasyon sırasında oluşan sertliğin kontrolünde önemli rol oynadığı net bir şekilde görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test