Kronik Karın Ağrısı Olan Çocuklardan Alınan Gaita Örneklerinde Helicobacter Pylori Gaita Antijeni Aranması Ve Endoskobik Biyopsi Örnekleriyle Karşılaştırılması - Yılmaz, Mustafa; Atmaca, Suzan; Özercan, İbrahim Hanifi; Doğan, Yaşar (Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada; karın ağrısı veya endoskobi endikasyonu olan çocuk hastaların mide antrumundan alınan biyopsi örneklerinin patolojik inceleme , gaita örneklerinde ise H.pylori antijen varlığı araştırılarak, H.pylori kaset testinin tanıdaki etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:  Çocuk Gastroenteroloji polikliniğine karın ağrısı şikayeti ile başvuran, altı-on sekiz (6-18) yaşları arasında elli (50) hastadan alınan gaita ve endoskobik biopsi örnekleri çalışma grubunda değerlendirilmeye alındı. Kontrol grubuna ise esas yakınması karın ağrısı olmayan altı-on sekiz (6-18) yaşları arasında elli (50) hastadan alınan gaita ve endoskobik biopsi örnekleri dahil edildi. Gaita örneklerinde karteks yöntemi ile H.pylori antijeni , Endoskobik biopsi örneklerinde ise Giemsa boyama yöntemi ile H.pylori basili araştırıldı. Bulgular: Çalışma grubundaki 50 hastanın 47 (%94)’sinin endoskobik biopsi örneğinde H.pylori( Giemsa boyama ile) pozitif saptanmıştır. Aynı hastaların 37 (%74)’sinde ise H.pylori gaita antijeni pozitif bulunmuştur. Kontrol grubundaki 50 hastanın 14 (%28)’ünün endoskobik biopsi örneğinde H.pylori pozitif bulunurken, aynı hastaların 3 (%6)’ünde H.pylori gaita antijeni saptanmıştır.  Çalışma ve kontrol grubu arsındaki fark istatistiksel olarak (p<0.05) anlamlı bulunmuştur (p=0.000). Sonuç: Çalışmada kullandığımız H.pylori gaita antijeni taramasının invaziv olmaması, ucuz , kolay uygulanabilir  ve patolojik incelemeye yakın duyarlılıkta pozitif sonuç vermesi açısından H.pylori tespitinde kullanılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi