DETERMINING THE ESSENTIAL OIL COMPOSITION OF ENDEMIC ORIGANUM ACUTIDENS (HAND.-MAZZ.) IETSWAART AND ANTIMICROBIAL ACTIVITIES - ABDULGANİ, ADARİ EL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, endemik olan Origanum acutidens (Lamiaceae) bitkisinin uçucu yağ kompozisyonu ve bu yağın bazı seçilmiş bakteri ve mantarlar üzerindeki antimikrobiayl aktivitesi test edilmiştir. Bitkinin Uçucu yağı Clevenger aparatı ile elde edilmiş ve yağ verimi 1.5 (v/W) olarak saptanmıştır. Bitkinin uçucu yağ kompozisyonu GC ve GC – MS systemi kullanılarak kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilmiştir. Karvakrol (%32.11), P – simen (%19.11), Gamma terpinen (%6.91), Ethyl benzene (%5.28), ve Borneol (%4.11) bileşenleri Origanum acutidens uçucu yağında major bileşenler olarak bulunmuştur. Origanum acutidens bitkisi uçucu yağının antimicroviyal aktivitesi bazı seçilmiş bakteri Staphylococcus aureus ATCC25923, Bacillus megaterium DSM32; Escherichia coli ATCC25322, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Pseudomonas aeruginosa DMS50071, ve bazı mantar ve dermatofit mantar, Candida albicans FMC17, Candida glabrata ATCC66032, Epidermophyton sp. ve Trichophyton sp. türleri üzerinde Disc Diffuzyon ve MIC (Minimal Inhibibisyon konsantrasyonu) metotları kullanılarak test edilmiştir. Origanum acutidens uçucu yağı Staphylococcus aureus üzerinde yüksek aktivite göstermiş ve Escherichia. coli, Bacillus megaterium bakteri türleri ve Candida albicans ve Epidermophyton sp. mantar türleri üzerinde de orta derecede etkili olmuştur. Sonuçlar O. acutidens uçucu yağının Anbakteriyal ve antifungal ajan olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

In this study the essential oil composition of the Origanum acutidens (Lamiaceae) plant, endemic species, and the antimicrobial activity were tested against the some selected bacteria and fungi species. The essential oil of the plant has obtained by using clevenger apparatus and the yield of the oil has determined as 1.5(v/w). The essential oil composition were analysed by using GC and GC – MS system quantittively and qualitatively. Carvacrol (32.11%), P – cymene (19.11%), Gamma terpinene (6.91%), Ethyl benzene (5.28%), Borneol (4.11%) components were found as major compounds in the Origanum acutidens essential oil. The antimicrobial activity of the essential oil of Origanum acutidens plant was tested against some selected bacteria Staphylococcus aureus ATCC25923, Bacillus megaterium DSM32; Escherichia coli ATCC25322, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Pseudomonas aeruginosa DMS50071, and some fungi and dermatophyte fungi strains, Candida albicans FMC17, Candida glabrata ATCC66032, Epidermophyton sp. and Trichophyton sp. by using Disc Diffusion and MIC (Minimal Inhibition Concentration) methods. In the antimicrobial activity of the Origanum acutidens essential oil, the oil has shown strong activity on the Staphylococcus aureus and middle activities on the Escherichia. coli, Bacillus megaterium from bacteria and Candida albicans and also Epidermophyton sp. Fungi. The results showed that the volatile oil of Origanum acutidens will be used as antibacterial and may be antifungal agent.
Endemik Origanum acutidens (Hand. Mazz.)-ıetswaart'in uçucu yağ kompozisyonunun ve antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi
Keywords: Biyoloji