Bir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundaki Öğrencilerde Duygusal İştah ile Obezite Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi - Erkaya, Zehra Betül; Oguzoncul, Ayse Ferdane; Kurt, Osman (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışma; 19-50 yaşlarındaki erişkin kişilerin pozitif ve negatif duygu durumlarındaki duygusal iştahlarının obezite ilebağlantısının açıklanması amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel/tanımlayıcı tipte olan bu çalışmada örneklem seçilmeden evrenin tümüne (n=1030) ulaşılmasıhedeflenmiş olup 815’ine ulaşılmıştır (Yanıtlama oranı %79.1 olarak bulunmuştur). Katılımcılara anket uygulanmıştır. Anketformu bireylere ait sosyodemografik bilgiler, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümler, üç faktörlü beslenmeölçeği, duygusal iştah ölçeği ve yeme davranış testi (EAT-26) olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır.Bulgular: Öğrencilerin %35.1’i düzenli fiziksel aktivite yapmakta olup, %8.5’i ise son üç ay içerisinde vitamin-mineral desteğialmıştır. Öğrencilerin %97.9’u ev dışında yemek yemektedir. Öğrencilerin toplam duygusal iştah ölçeği ortancası 94.0 (78.0-110.0)olarak hesaplanmıştır. Erkek öğrencilerin toplam negatif puanı kadın öğrencilerin puanından, kronik hastalığı olanların toplamnegatif puanı olmayanların puanından, ana öğün atlamayan öğrencilerin ana öğün atlayan öğrencilerin puanından anlamlı derecedeyüksek olduğu görülmüştür (p<0.05). Erkeklerin normal yeme davranışı oranı kadınlarınkinden, ana öğün atlamayanlarınatlayanlardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Vücut kütle indeksi ile yeme davranışı arasında anlamlı derecedeilişki saptanmıştır (p<0.05).Sonuç: Sonuç olarak öğrencilerin yarısından azı düzenli fiziksel aktivite yapmaktadır ve neredeyse tamamı ev dışında yemekyemektedir. Fiziksel aktivitenin emosyonel yeme üzerinde etkisi bulunmuştur.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Alerji