DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASINA BAĞLI ÖLÜM OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - BATBAŞ, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde gündelik hayatta ev, iş yerleri, kamu alanları vb. yerlerde çeşitli amaçlarla yaygın olarak kullanılmakta olan delici kesici aletler her zaman el altında hazır olması ve genellikle belirli bir mevzuat ile kontrol edilmemesi nedeniyle saldırı, müdafaa hatta öldürme amacı ile oldukça sık kullanılmaktadır. Dünya çapında birçok ülkede cinayetlerin önde gelen nedenlerinden olan delici kesici aletlere bağlı yaralanma ve ölümler adli tıp pratiğinde önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmada; delici kesici alet yaralanmasına bağlı adli otopsisi yapılan olguların değerlendirilmesi amaçlandı. Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalında 2005-2018 yılları arasında ölü muayenesi ve adli otopsileri yapılan olguların raporları ve Elazığ Adliyesinde bulunan adli tahkikat dosyaları incelendi. Delici kesici alet yaralanmasına bağlı ölen 84 olgu çalışmaya dâhil edildi. Olguların 67'si (%79,8) erkek 17'si (%20,2) kadın olduğu tespit edildi. Olguların en küçüğü 12 yıl en büyüğü 85 yıl olup, yaş ortalamaları 39,7±17,86 yıl idi. Olguların en sık 31-50 yaş grubunda (n=37, %44,0) olduğu belirlendi. En sık orijin 77 (%91,7) olgu ile cinayet idi. Cinayet vakalarının 39'unda savunma yarası olduğu görüldü. Tüm olguların 21'inde tek yara saptandı. En sık yaralanan bölgenin göğüs bölgesi olduğu saptandı. Göğüs bölgesi yaralanmalarının 40'ında (%64,5) kalp yaralanması olduğu görüldü. Delici kesici alet yaralanmaları özellikle nüfusun üretken olduğu yaş döneminde kişileri etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Şiddeti kolaylaştıran etmenlerin analizi yapılarak önleyici tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Delici kesici aletin kullanıldığı olaylarda orijinin tespitine yönelik ayrıntılı bir soruşturma ile birlikte dikkatli bir postmortem inceleme yapılmasının faydalı olacağı kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler: Delici kesici alet yaralanmaları, adli tıp, otopsi, cinayet.

Sharp tools are widely used in daily life for various purposes at home, work places, public places, etc. These tools are generally used for attack, defense and even killing purposes due to always be at hand and not controlled by a specific legislation. In many countries around the world, injuries and deaths related to sharp force injuries which are the leading causes of murders have an important place in forensic medicine practice. The aim of this study was to evaluate the cases who has forensic autopsy due to sharp force injuries. The reports of the cases that underwent postmortem examination and forensic autopsies at Forensic Medicine Department of Fırat University between 2005- 2018 years were evaluated. There were 84 cases who died due to sharp force injuries. Of the cases, 67 (79,8%) were male and 17 (20,2%) were female. The youngest of the cases was 12 years, the oldest was 85 years and the mean age was 39,7 ± 17,86 years. The most common cases were in the 31-50 age group (n = 37, 44,0%). The most common origin was the murder with 77 (91,7%) cases. There was defensive wound in the 39 of the murder cases. Twenty-one of the all cases had a single wound. The most common site of injury was chest region. Cardiac injuries were seen in 40 (64,5%) of cases with chest injury. Sharp force injuries are an important social problem that affects people especially in the age when the population is productive. Preventive measures should be taken by analyzing the factors that facilitate violence. We believe that it would be useful to conduct careful postmortem examination together with a detailed investigation to determine the origin of the event. Key words: Sharp force injuries, forensic medicine, autopsy, murder
Assessment of death cases due to sharp force injuries
Keywords: Adli Tıp