GÖRME ENGELLİLER İÇİN YENİ BİR ARAYÜZ TASARIMI - AY, SEVİNÇ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Görme engelli bireyler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye nüfusunun da önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Görme engelliler, engellerinin ve toplumun ön yargılarının da etkisiyle eğitim ve günlük yaşamlarında birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Toplumun bir parçası olan bu bireylerin sıkıntılarının en aza indirilebilmesi için eğitim almaları gerekmektedir. Görme engellilerin eğitimde en önemli sorunlarının başında kabartma (Braille) yazıyla hazırlanan kaynakların yetersizliği ve bu kaynaklara erişimde yaşadıkları zorluklar gelmektedir. Bu çalışma ile Braille alfabesini bilmeyen bireylerinde bu yazı sitemiyle hazırlanmış kaynakları okuyabilmesi, yazılı kaynakların çoğaltılması ve görme engellilerin başkalarından bağımsız bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri amaçlanmaktadır. Bu tez çalışmasında Braille yazı sisteminin özelliklerine değinilmiş ve Braille yazı ile hazırlanmış dokümanların Türkçe metinlere dönüştürülmesi için bir arayüz geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Braille karakterlerinin bilgisayarlı tanınması sonucu %86 başarı elde edilmiştir. Bu çalışma ile görme engellilerin gelişen teknolojiyi kullanarak hayatlarını kolaylaştırabilecekleri gösterilmiş ve Braille yazının Türkçeye dönüştürülmesi için farklı bir yaklaşım sunulmuştur.

Visually handicapped people compose an important part of the population of Turkey as well as it?s the same case all over the world. Visually handicapped people face every day a lot of difficulties caused by their own handicaps and the prejudice of people. These individuals are a part of the society, and they?ve got to be trained to minimize their difficulties. The main problem of sight- disabled persons is the insufficiency of the Braille books, and the difficulties they are faced with while acquiring these books. Training individuals in reading books written with the Braille alphabet, multiplying written records, and continue their training independently is aimed with this study. In this study properties of Braille coding was highlighted, and an interface was prepared and applied for converting Braille texts into Turkish texts. The computer recognized Braille characters with a rate of 86 %. It?s proven with this study that, visually handicapped people can facilitate their lives by using the technology in development. A different approach was presented in converting Braille into Turkish.
A new interface design for visually impaired people
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol