TEMEL EĞİTİMDE DIŞ MEKAN OYUNLARININ KULLANIMINA İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ - ÖZATEŞ, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırma nicel bir araştırma olup tarama modelinde yapılan bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Araştırmanın amacı öğretmenlerin temel eğitimde dış mekan oyunlarının kullanımına yönelik görüşlerinibelirlemek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek ve geliştirilen ölçekle okul öncesi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmada temel eğitimde öğretmenlerin dış mekan oyunlarını kullanımına yönelik geliştirilen ölçeğin geçerliliğinin ve güvenilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ayrıca öğretmenlerin "oyunların öğrenciye katkısı", "oyun seçiminde dikkat edilen ölçütler" ve "oyun kullanımında sorun alanları"boyutu puanlarının, cinsiyet değişkeni, yaş değişkeni, kıdem değişkeni, eğitim düzeyi değişkeni, mezun olunan fakülte değişkeni ve branş değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Bitlis ili merkez ilçesinde görev yapan 629 sınıf öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini hesaplamak için kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı çalışılmıştır.Faktörlerde yer alan maddeler incelendiğinde, birinci faktör altında yer alan maddelerin çocukların gelişim alanlarına uygunluk ve katkı düzeyi ile ilgili oldukları gözlendiğinden, bu boyut "oyunların öğrenciye katkısı" olarak, ikinci faktördeki maddelerin de dış mekan oyunların seçiminde esas alınacak kriterlere yönelik olduklarından "oyun seçiminde dikkat edilen ölçütler" olarak ve üçüncü faktördeki maddeler ise öğretmenlerin oyun tercihlerinde veya kullanımında karşılaşılan sorun alanlarına odaklandıklarından "oyun kullanımında sorun alanları" şeklinde bir isimlendirme yapılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha değerlerine bakıldığında, ölçme aracının toplam Cronbach Alfa Katsayısı ,868 olduğu bulgusuna ulaşılmaktadır. Alt boyutlarla ilgili güvenirlik katsayılarına bakıldığında, 'oyunların öğrenciye katkısı' alt boyutunda ,937 ve 'oyun seçiminde dikkat edilen ölçütler' boyutunda ise ,917 ve üçüncü boyut 'oyun kullanımında sorun alanları' içinse ,922 olduğu görülmektedir. Cronbach Alpha ölçüt değer aralıklarına bakıldığında eldeki ölçeğin "oldukça yüksek düzeyde" güvenirlik işaret eden katsayı değerine sahip olduğu ve ölçeğin güvenirlik düzeyi yüksek ölçme sonuçlarının elde edilebileceğini göstermektedir. Ölçeğin uygulanmasıyla temel eğitimde öğretmenlerin dış mekan oyunlarını kullanımına yönelik görüşlerinin cinsiyet değişkeni, yaş değişkeni, kıdem değişkeni, eğitim düzeyi değişkeni, mezun olunan fakülte değişkeni ve branş değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Dış Mekan Oyunları, Temel Eğitim, Sınıf Öğretmeni, Okul Öncesi Öğretmeni, Ölçek Geliştirme ve Uygulama.

This research is a quantitative research and it is a scale development study conducted in the survey model. The aim of the research is to develop a valid and reliable scale to determine the views of teachers on the use of outdoor games in basic education and to examine the views of preschool teachers and classroom teachers in terms of various variables with the developed scale. In the research, it was aimed to determine the validity and reliability of the scale developed for teachers' use of outdoor games in basic education. In the study, it was also found that the teachers' "contribution of games to students", "criteria to be considered in game selection" and "problem areas in game use" dimension scores differed significantly according to gender variable, age variable, seniority variable, education level variable, graduated faculty variable and branch variable. It was aimed to determine whether The sample of the research consists of 629 classroom teachers and pre-school teachers working in the central district of Bitlis. Content validity, construct validity and Cronbach Alpha internal consistency coefficient were studied to calculate the validity and reliability of the scale. When the items in the factors are examined, since it is observed that the items under the first factor are related to the appropriateness and contribution level of the children's developmental areas, this dimension is the "contribution of the games to the students", and the items in the second factor are for the criteria to be taken as basis in the selection of outdoor games. As the items in the third factor focus on the problem areas encountered in the game preferences or use of the teachers, they are named as "problem areas in the use of games". When the Cronbach Alpha values of the scale are examined, it is found that the total Cronbach Alpha Coefficient of the measurement tool is ,868. When the reliability coefficients related to the sub-dimensions are examined, it is seen that it is ,937 in the sub-dimension of 'the contribution of games to the student', .917 in the dimension of 'criteria to be considered in the selection of games' and ,922 for the third dimension 'problem areas in the use of games'. When the Cronbach Alpha criterion value ranges are examined, it is seen that the scale at hand has a coefficient indicating "quite high" reliability and that measurement results with a high reliability level of the scale can be obtained.With the application of the scale, it was determined that the teachers' views on the use of outdoor games in basic education did not differ significantly according to the gender variable, age variable, seniority variable, education level variable, graduated faculty variable and branch variable. Keywords: Outdoor Games, Basic Education, Classroom Teacher, Preschool Teacher, Scale Development and Application.
Opinions of classroom teachers and preschool teachers on the use of outdoor games in basic education
Keywords: Eğitim ve Öğretim