ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ALGI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Diğer, Hülya; Yıldız, Abdunnur (Fırat University, 2021)
Bu çalışmada engelli bireylere yönelik algı düzeyini geçerli ile güvenilir şekilde ölçmek amacıyla bir “Engellilik Algısı Ölçeği” geliştirilmiştir. Geliştirilen bu ölçek kişilerin engelli bireylere yönelik algı düzeylerini incelemeyi ve çeşitli açılardan değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ölçek dört boyuttan oluşmaktan olup, likert tipidir. Ölçeğin ön uygulama formu Fırat Üniversitesi’nde öğrenim gören 385 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğine yönelik yapılan faktör analizi sonucunda 8 maddenin yer aldığı birinci kısımda faktör yükü değerleri 0.75 ile 0.46 arasında olup, 6 maddenin yer aldığı ikinci kısımda bulunan maddelerin faktör yükü değerleri 0.64 ile 0.51 arasında değişmektedir. Üçüncü kısımda yer alan 4 maddenin faktör yükleri ise 0.67 ile 0.54 arasında olup, 2 maddenin yer aldığı dördüncü kısımda bulunan maddelerin faktör yükü değerleri 0.77 ile 0.68 arasında değişmektedir. Engellilik algısını ölçmeye yönelik faktörlerin toplam varyansın %50’sini açıkladığı belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.86 bulunmuştur.

In this study, it was aimed to develop a "Disability Perception Scale" that measures the perception level of persons with disabilities in a valid and reliable manner. This scale developed aims to examine the perception levels of people towards disabled individuals and evaluate them from various angles. The scale consists of four dimensions and is likert type. The pre-application form of the scale was applied to 385 students studying at Fırat University. As a result of the factor analysis conducted for the construct validity of the scale, the factor load values in the first part where there are 8 items are between 0.75 and 0.46, and the factor load values of the items in the second part where there are 6 items vary between 0.64 and 0.51. The factor loads of the 4 items in the third part are between 0.67 and 0.54, and the factor load values of the items in the fourth part, which includes 2 items, vary between 0.77 and 0.68. It has been determined that the factors for measuring the disability perception explain 50% of the total variance. The reliability coefficient of the scale was found to be 0.86.
Perception Scale For Disabled Individuals: A Validity And Reliability Study