Kamu yönetiminde dijital değişim ve dönüşüm süreci: Türkiye'de sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi örneği - Yılmaz, Fatma (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kamu yönetimi ve kamu hizmetleri üzerindeki dönüştürücü etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşme süreci, bilgi toplumundan dijital topluma geçişi hızlandırarak kamu yönetiminde hizmet sunum biçimlerini önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu bağlamda çalışmada dijitalleşme kavramı; açık veri, büyük veri, blok zincir, nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi dijital teknolojiler çerçevesinde ele alınmıştır. Kamu yönetiminde yaşanan dönüşüm, yeni kamu yönetimi anlayışı kapsamında değerlendirilmiş; dijital devlet kavramı ve dijitalleşmenin kamu hizmetlerine etkileri incelenmiştir. Dijitalleşmenin, kamu hizmetlerinde etkinlik, verimlilik, şeffaflık ve vatandaş odaklılık ilkelerini güçlendirdiği vurgulanmıştır. Bununla birlikte dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan dijital güvenlik, dijital eşitsizlik ve dijitalleşememe sorunları da ele alınarak, dönüşümün toplumsal boyutuna dikkat çekilmiştir. Çalışmada ayrıca, kamu hizmetlerinin dijital yöntemlerle sunulmasına ilişkin dünyadan ve Türkiye'den örnekler incelenmiş; özellikle Covid-19 süreci, e-Devlet ve e-belediye u sAYUFAygulamaları ile sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi kamu yönetiminde dijital dönüşümün somut yansımaları olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kamu hizmetlerinin niteliğini artıran önemli bir araç olduğu, ancak bu sürecin kapsayıcı ve sürdürülebilir olabilmesi için dijital eşitsizliklerin azaltılmasının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study aims to examine the transformative effects of information and communication technologies on public administration and public services. The digitalization process has significantly changed the ways in which services are delivered in public administration by accelerating the transition from an information society to a digital society. In this context, the concept of digitalization is discussed within the framework of digital technologies such as open data, big data, blockchain, the Internet of Things, and artificial intelligence. The transformation in public administration has been evaluated within the framework of the new public administration approach; the concept of the digital state and the effects of digitalization on public services have been examined. It has been emphasized that digitalization strengthens the principles of effectiveness, efficiency, transparency, and citizen-centricity in public services. However, the issues of digital security, digital inequality, and the lack of digitalization that have emerged during the digitalization process have also been addressed, drawing attention to the social dimension of the transformation. The study also examined examples from around the world and Turkey regarding the delivery of public services through digital methods; in particular, the Covid-19 process, e-government and e-municipality applications, and the digitalization of health services were evaluated as concrete reflections of digital transformation in public administration. In conclusion, it was determined that information and communication technologies are an important tool for improving the quality of public services, but reducing digital inequalities is necessary for this process to be inclusive and sustainable.
Digital change and transformatüion process in public administration: The example of digitalization of health services in Türkiye
Keywords: Kamu Yönetimi