THE EFFECT OF DESEXUALISATION ON CONSUMPTION PREFERENCE AMONG ECONOMIC DECISIONS - Kubar, Yesım (My University, 2017)
İnsanlar, ait oldukları kültürlerin cinsiyetlerine göre davranma,giyinme ve konuşma gibi davranışlara uygun hareket etmektedirler. Budoğrultuda kültürel değerlerin değişmesi toplumları farklılaştırmaktadır.Toplumsal değişim, o toplumun içinde bulunan her kurum ve her bireyiyakından etkilemekte aile yapısında, kadın ve erkek kimliklerinde büyükdeğişimler ortaya çıkarmaktadır. Bu durum, bazı toplumlarda tüketimtercihlerinde cinsiyet farklılıklarını belirginleştirirken, bazı toplumlardafarklılıklara neden olmamaktadır.Cinsiyetin bireysel tercih noktasında geldiği son aşamacinsiyetsizleşme kavramıdır. Cinsiyetsizleşme kavramı tartışılırken,cinsiyetli kelimesinin zıddı olarak, herhangi bir cinsiyete ait olmamayı yada her iki cinsiyete birden ait olmayı ifade etmektedir. Sosyal bilimlerdekullanımı ise daha çok cinsiyetin toplumsal kısmında ayırt edici cinsiyetdavranışlarının ortadan kalkması anlamında kullanılmaktadır.Küreselleşmeyle birlikte gelişme ve değişimin yüksek seviyelerde olduğugünümüzde insanlar kadın, erkek olmak gibi cinsiyetsiz olmayı da tercihedebilmektedirler. Cinsiyetsizleşme, tüketim tercihlerin de olabileceğigibi, çocuk yetiştirme ve eğitim gibi konularda da olabilmektedir.Artan ürün çeşitliliğinin bir sonucu olarak doğan rekabet ortamıüretim yapan firmaların tüketicilere ulaşabilme ve pazar paylarınıartırma çabasına sürüklerken, artan ürün çeşidi tüketicilerin tercihyapmakta zorlanmasına neden olmaktadır. Bu durumda, tv programlarıve reklamlar gibi araçlarla üretici ve tüketiciler arasında bir köprükurarak firmaların ürünlerini tanıtmalarına, tüketicilere ulaşmasına vesatış yapmalarına olanak sağlamakta, tüketicilere için ürünlere yönelikbilgiler sağlayarak ürün seçimlerinde kolaylık sağlamaktadır. Bununyanı sıra, Medya, TV programları ve reklamlar, bireylerin toplumsallaşmasüreçlerinde geliştirdikleri kimlikleri üzerinde ve tüketim alışkanlıklarında değişim sağlamak için kullanılmaktadır.Çalışmanın amacı, ayırt edici cinsiyet davranışlarının ortadankalkmasının tüketim tercihlerine etkisinin neler olabileceğini ortayakoymaktır.
Keywords: İktisat; Davranış Bilimleri