HZ. PEYGAMBER'İN EŞİ HZ. SAFİYE - ÖZÇELİK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Hz. Safiye, 610 yılında Medine'de dünyaya geldi. Babası Medine'nin üç Yahudi kabilesinden biri olan Ben-i Nadir'in reisi Huyey b. Ahtab, annesi diğer bir Yahudi kabilesi olan Ben-i Kurayza'dan Berre bint Semev'el'dir. Safiye Peygamberimiz ile evlenmeden önce iki evlilik yapmıştır. Peygamberimiz ile 628 yılında Hayber Savaşın'dan sonra evlenmiştir. Hayber'de esir olan Safiye, Hz. Peygamberle evlenerek müminlerin annesi olmuştur. Safiye hicretin 50. yılının Ramazan ayında ( Ekim 670 ) Muaviye b. Ebu Süfyan'nın halifeliği döneminde Medine'de vefat etmiştir. Baki mezarlığına defnedilmiştir. Çalışmamızın konusu Hz. Safiye'nin Hz. Peygamber ile evlenmesi ve bu evliliğin Peygamberimizin hayatındaki yansımalarıdır. Amacımız bu evliliğin İslam coğrafyasında ve kadın dünyası içerisinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkardığını sergilemektir. Bunun için de temel kaynaklara ve çeşitli çalışmalara başvurarak konuyu açıklığa kavuşturmaya çalıştık ve istediğimiz sonucu elde ettik. Bu çalışma sonucunda Peygamberimizin eşlerinden birinin daha hayatını gün yüzüne çıkarmış olduk. Yahudi toplumunu daha yakından inceleme fırsatımız oldu. İslam Tarihi açısından faydalı bir çalışma ortaya koymaya gayret ettik.

Hz. Safiye came to the world in 610 AD in Medina. The reign of Ben-i Nadir, one of the three Jewish tribes of Medina, his father, Huyey b. Ahtab was Berre bint Semev'el from Ben-i Kurayza, whose mother was another Jewish tribe. Safiye had two marriages before marrying our Prophet. He married our Prophet in 628 after Haybar War. Safiye, who was captured in Khaybar, Hz. He became a mother of believers by marrying the Prophet. Safiye hicretin is the 50th year of Ramadan (October 670) Muaviye b. Abu Sufyan died in Medina during his period of caliphate. Baki was buried in his graveyard. The subject of our work Hz. Safiye'nin Hz. The marriage with the Prophet and this marriage are the reflections in the life of our Prophet. Our aim is to show what kind of consequences this marriage is in the Islamic world and in the women's world. For this we have tried to bring clarity to the subject by resorting to basic resources and various studies and obtained the result that we wanted. As a result of this work, one of the wives of our Prophet (PBUH) was brought to life. We had a closer look at the Jewish community. We have tried to put forth a useful work in terms of Islamic history.
The Prophet's wife Safiya
Keywords: Din