Elazığ yöresinde yaygın olarak kullanılan yemlerin bakteri ve mantar florası üzerine bir araştırma - Şahin, Kazım; Sarı, Mustafa (My University, 1996)
Bu araştırma, Elazığ yöresinde üretim yeri, depo ve yemliklerden alınan 204 adet yem ham maddesi ile 148 adet karma yemin, \"üretim-depolama- yedirme\" zinciri içerisinde, bakteri ve mantar florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Üretim veya hasat edilme yerlerine göre, depolardaki yemlerin ham su düzeyi ile bakteri ve küf sayılarının istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. En yüksek bakteri ve küf sayısı mısır ve melasta, en düşüğü ise ambalajlı vitamin ve mineral madde premikslerinde bulunmuştur. Üretim yeri, depo ve yemliklerden alman karma yem örneklerindeki bakteri ve küf sayıları sıralanan ortamlarda giderek artmıştır. Üretim yerlerine göre depolardan alman örneklerdeki bakteri ve küf sayılarındaki artış, tüm örneklerde istatistiksel düzeyde önemli çıkarken, depolardakine göre yemliklerden alınan örneklerde aynı etki devam etmemiştir. Nitekim, besi ve civciv yemlerinde depodan alınan örneklerle yemliklerden alınan örneklere göre küf ve bakteri sayılarının arasındaki fark önemli çıkmamıştır. Yüksek düzeyde mikroorganizma taşıyan yemlerde salmonellaya rastlanılmazken, E. coli'ye % 72.72, sporlu basillus türlerine %100, Streptokok türlerine % 63.63, mikrokok türlerine % 60.60, diplokok türlerine % 48.48, klebsiella türlerine % 42.42 Koagulaz negatif stafilokoklara % 42.42, pseudomonas türlerine % 9.09, proteus türlerine % 36.36, E. aglomeransa %21.21 oranlannda rastlanılmıştır. Küflerin identifikasyonunda ise, Aspergillus türlerine % 65.62, Penicillium türlerine % 40.62, Fusarium türlerine % 56.25 ve Rhizopus türlerine % 50.00 oranında rastlanılmıştır.
Keywords: Türkiye; mantar; mikrobiyal flora; küfler; Elazığ; yemler; bakteriler