Yaşa bağlı makula dejeneresansında fotodinamik tedavi ile kombine intravitreal pegaptanib - Turgut, Burak; Kaya, Murat; Çeliker, Ülkü (My University, 2010)
Amaç: Yaşa bağlı makula dejeneresansı (YBMD) ile ilişkili koroidal neovaskülarizasyonlu (KNV) olgularda verteporfin kullanılarak yapılan fotodinamik tedavi (FDT) ile kombine intravitreal pegaptanib enjeksiyonu sonuçlarını değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Retina polikliniğimize Eylül 2007 ile Aralık 2008 tarihleri arasında başvuran ve FDT ile kombine intravitreal pegaptanib uygulanan 41 hastanın medikal kayıtları incelendi. YBMD’na ikincil subfoveal KNV’u nedeniyle fundus floresein anjiografi (FFA)’de sızıntısı ve optik koherans tomografi (OKT)’de subretinal ya da intraretinal sıvısı olan 21 hastanın 24 gözü çalışmaya alındı. Hastalara verteporfin ile FDT uygulandıktan sonra enjeksiyonlara başlandı. En az üç enjeksiyon yapılan ve en az altı ay takibi olan hastalar çalışmaya alındı. Son kontrollerinde görme keskinlikleri not edilip kontrol FFA ve OKT tetkikleri yapıldı. Görme keskinlikleri Snellen eşeli ile değerlendirilerek log- MAR skalasında eşdeğerlerine dönüştürüldü.Bulgular: Hastaların 7’si kadın 14’ü erkek, yaş ortalaması 69.38±8.04 yıl idi. Tedavi sonrası en iyi görme keskinliği (EİGK), 16 gözde (%66.7) aynı kaldı ya da arttı, 8 gözde (%33.3) azaldı. Üç ya da daha fazla sıra görme artışına sadece 4 gözde (%16.7) ulaşılabildi. Tedavi öncesi EİGK ortalama 1.34±0.45 (logMAR) iken tedaviden 6 ay sonraki takiplerinde 1.37±0.42 (logMAR) olarak bulundu (p=0.26 eşleştirilmiş örnek t-testi) ve bu değişimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Hastaların hiçbirinde ciddi oküler ya da sistemik probleme rastlanmadı.Sonuç: Bizim serimizde FDT ile kombine intravitreal pegaptanib, subfoveal KNV’u olan YBMD’li olgularda görme kaybını azaltabilmektedir. Bu tedavi yeni geçirilmiş inme ve koroner arter hastalığı olanlar, finansal ya da medikolegal kaygılar nedeniyle uygulanamayan tüm izoformlara etkili diğer anti-VEGF ilaçlara alternatif olabilir.
Keywords: Göz Hastalıkları