TEKE DERESİ (PALU-ELAZIĞ) ZOOPLANKTONU - YILMAZ, HATUN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, Teke Deresi'nin zooplankton faunası belilemek amacıyla Teke Deresi'nde belirlenen 3 istasyonda ocak 2023- aralık 2023 tarihleri arasında aylık periyotlarla örnekler alınmıştır. Ayrıca 12 ay boyunca su sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen gibi fiziksel ve kimyasal parametrelerin ölçümleride yapılmıştır. Zooplankton örnekleri 55 ? göz açıklığına sahip standart plankton ağı kullanarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda toplam 38 tür teşhis edilmiştir. Teşhis edilen türlerden 28 tür Rotifera, 6 tür Cladocera ve 4 tür ise Copepoda grubundandır. Tespit edilen grupların ortalama yoğunluğuna bakıldığında %78 ile Rotifera (123.723 birey/m³) en fazla bulunan grup olurken bunu sırasıyla %11 ile Cladocera (18.054 birey/m³) ve %10 ile Copepoda (16.461birey/m³) takip etmektedir. Teke Deresi'nde tespit edilen zooplankton gruplarının (Rotifera, Cladocera ve Copepoda) mevsimlere göre dağılımına bakıldığında en fazla yaz mevsiminde (200.718 birey/m³) en az sonbahar mevsiminde (47.790 birey/m³) rastlanmıştır. Shannon Weiner indeks analizi sonuçlarına göre tür zenginliğinin en yüksek olduğu ay 3. istasyonda nisan ayında (H'=2,25), en düşük indeks değeri ise 1. istasyonda ocak ayında görülmüştür (H'=0,60).

In this study, in order to determine the zooplankton fauna of Teke Stream, samples were taken at monthly intervals between january 2023 and december 2023 at 3 stations determined in Teke Stream. Additionally, physical and chemical parameters such as Water Temperature, pH and dissolved oxygen were measured for 12 months. Zooplankton samples were collected using a standard plankton net with a 55 ? mesh size. As a result of the research, a total of 38 species were identified. Of the identified species, 28 species are from the Rotifera group, 6 species from the Cladocera group and 4 species from the Copepoda group. When the average density of the detected groups is examined, Rotifera (123.723 individuals/m³) is the most abundant group with 78%, followed by Cladocera (18.054 individuals/m³) with 11% and Copepoda (16.461 individuals/m³) with 10%. When the seasonal distribution of zooplankton groups (Rotifera, Cladocera and Copepoda) detected in Teke Stream was examined, the highest number was found in the summer season (200.718 individuals/m³) and the lowest number was found in the autumn season (47.790 individuals/m³). According to the Shannon Weiner index analysis results, the highest species richness was in april at the 3rd station (H'=2.25), and the lowest index value was in january at the 1st station (H'=0.60).
Zooplankton of teke stream (Palu-Elaziğ)
Keywords: Su Ürünleri