AMERICAN DREAM OF SUCCESS AND HOW IT DRIFTS PEOPLE TO EXISTENTIAL LONELINESS: RICHARD YATES' REVOLUTIONARY ROAD - KILIÇ, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2024)
Amerika keşfedildiğinden beri, insanlara yeni bir başlangıç yapabilecekleri ve hayallerine ulaşabilecekleri fırsatlarla dolu bir yer olarak görülmüştür. Temel haklar vaat eden bir ülkede yeni bir yaşam arayışı, her kesimden insanı Amerika'ya çekmiştir. Amerikan Rüyası, nesiller boyu ülkenin kültürel kimliğinin temel bir parçası olmuş; insanların kökenleri ve koşulları ne olursa olsun, emek, azim ve yaratıcılıkla başarı ve toplumsal yükseliş elde edebileceği inancını temsil etmiştir. Bu ideal, uzun süre umut ve ilham kaynağı olarak görülmüştür. Bu çalışma, Amerikan Rüyası'nın Püriten kökenlerinden günümüze kadar nasıl değiştiğini ve eleştirildiğini incelemektedir. Benjamin Franklin ve Abraham Lincoln gibi figürlerin özgürlük ve kendi kendini yönetme idealleriyle ülkenin temel değerlerini nasıl şekillendirdiklerine ve Horatio Alger'in "sefalet içinden zenginliğe" hikayelerinin Amerikan Rüyası'nın vaatlerini İç Savaş ve sanayi genişlemesi sırasında nasıl yansıttığına odaklanmaktadır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Amerikan Rüyası farklı bir tanıma bürünmüş; maddi refah, ev ve araba sahibi olmak, banliyölerde yaşamakla özdeşleşmiştir. Bu çalışma, Richard Yates'in Bağımsızlık Yolu romanındaki Wheeler ailesine odaklanmaktadır. Roman, Amerikan Rüyası'nın dayattığı yüksek ideallere tutunmaya çalışan Frank ve April Wheeler'ın, banliyö yaşamından bıkmış ve çevrelerindeki insanlardan farklı olduklarına inanan bir çift olarak, hayallerle gerçeklik arasındaki mesafenin aşılmasının hiç de kolay olmadığını fark edişlerini konu alır. April Wheeler'ın sıkışıp kaldığı yaşamdan kaçma çabaları trajediye dönüşür. Richard Yates, Amerikan Rüyası'nın hayal kırıklığıyla sona erdiği, mutlu görünen evlerin içindeki yalnızlığı ve gizli çatışmaları keskin bir gerçeklikle anlatır. Yates, evliliklerdeki sorunları ortaya koyarak Amerikan Rüyası'nı teşvik eden başarılı kurumlara eleştiriler sunar. Bir zamanlar bir umut kaynağı olan Amerikan Rüyası, günümüzde çoğunlukla bir mit olarak görülmektedir. Eskiden başarıya giden bir yol olarak düşünülen bu ideal, günümüzün toplumsal ve ekonomik gerçeklikleri karşısında ulaşılamaz bir yanılsama haline gelmiştir. Bu çalışma, Amerikan Rüyası'nın nasıl bir hayalden erişilmesi zor bir mite dönüştüğünü gözler önüne sermektedir. Anahtar Kelimeler: Amerikan Rüyası Başarı Düşü, Bağımsızlık Yolu, Richard Yates, Varoluşsal Yalnızlık

Since its discovery, America has been seen as a land of opportunity, a place where people could start fresh and achieve their dreams. It has attracted individuals from diverse backgrounds, drawn by the promise of basic rights and the chance to build a new life. For generations, the American Dream has been a central element of the nation's cultural identity, symbolizing the belief that success and upward mobility are attainable through effort, perseverance, and creativity. This ideal has long served as a source of hope and aspiration. This study traces the evolution and critique of the American Dream, from its Puritan origins to the present day. It explores how figures like Benjamin Franklin and Abraham Lincoln shaped the nation's core values of freedom and self-governance, and how Horatio Alger's "rags to riches" stories captured the Dream's promise during the Civil War and industrial expansion. After World War II, the American Dream shifted, becoming associated with material prosperity—owning a house, a car, and living in the suburbs. The study focuses on the Wheeler family in Richard Yates' Revolutionary Road, who strive to hold on to the high ideals imposed by the American Dream. Frank and April Wheeler, disillusioned with suburban life and convinced of their uniqueness, struggle to reconcile their dreams with the reality of their lives. April's tragic efforts to escape her trapped existence illustrate the widening gap between aspiration and reality. Through sharp realism, Yates critiques the disillusionment with the American Dream, exposing the loneliness and conflict behind the façade of suburban success. Although once a source of hope, the American Dream today is often seen as a myth. What was once viewed as a pathway to success has become an illusion, as social and economic realities make it increasingly unattainable for many. This study ultimately reveals the harsh truths behind the ideal, showing how it has shifted from a dream to an unreachable myth. Key Words: American Dream of Success, Revolutionary Road, Richard Yates, Existential Loneliness.
Richard Yates'in Bağımsızlık Yolu adlı romanında Amerika başarı düşü'nün insanları nasıl varoluşsal yalnızlığa ittiğinin açıklanması
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı