BİR HALKLA İLİŞKİLER ARACI OLARAK KURUMLARIN TWİTTER KULLANIMI: HAVAYOLU ŞİRKETLERİ ÖRNEK İNCELEMESİ - Tanyıldızı, Nural İmik; Demirkıran, Sinem (My University, 2018)
Yeni iletişim teknolojileri kullanıcı odaklı yapısıyla insanlara iki yönlü iletişimfırsatı tanımaktadır. Sosyal medya olarak bilinen bu ortam insanları, kitleleribir araya getirmesi açısından önemli bir mecra olarak görülmektedir. Bu durumkurumlar açısından düşünüldüğünde hedef kitleyle iletişim kurmak, hedef kitleyitanımak gibi önemli fonksiyonlar içermektedir. Yeni bir iletişim teknolojisi olanweb 2.0 tabanlı sosyal ağlar yeni halkla ilişkiler aracı olarak işlev görmektedir.Yeni bir ortam olması sebebiyle insanlara, kurumlara kazandırdıkları, avantajlarımerak edilmektedir. Bir halkla ilişkiler aracı olarak işlev gören Twitter’ı kurumlarınnasıl kullandıkları, sayfalarında neler paylaştıkları, Twitter’ı etkili kullanıpkullanmadıklarını öğrenmek amacıyla yola çıkılmış ve araştırma konusu olarakbelirlenmiştir. Bu konu çerçevesinde havayolu şirketleri ele alınmış, örneklemolarak ise dünyanın en iyi beş havayolu şirketi araştırma çerçevesine alınarak sınırlandırmayapılmıştır. Bu çalışma, halkla ilişkilerin yeni bir aracı olarak görülensosyal medyanın kurumlar açısından önemini vurgulamak, avantajlarını dilegetirmek adına önem arz etmektedir. Maliyetli olmayan ayrıca binlerce hedef kitleyeulaşmakta kolaylık sağlayan bu ortam, havayolu şirketleri örneği üzerindenkategorilere ayrılmış, içerik çözümlemesine tabi tutularak incelenmiştir. Araştırmadahava yolu şirketlerinin genel olarak Twitter’ı halkla ilişkiler aracı olarakkullandıkları belirlenmiş ve en çok tanıtım amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir
Keywords: İletişim; Halkla İlişkiler