Sıcak Presleme Yöntemi İle Üretilen Fe Esaslı Matriste Ni Esaslı Süper Alaşımların Katkı Oranlarının Etkisi - Somunkıran, İlyas; Çelık, Ertugrul; Tunç, Büşra; Güneş, Çağdaş (My University, 2022)
Doğal taş kesme işlemlerinde kullanılan elmaslı kesici takımlar da matris dizaynı; takımların kesme performansı açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada toz metalurjisi yöntemiyle Fe-Ni-Cu metal tozlarına ağırlıkça farklı oranlarda (%10-20-30) 9062 ve 9045 ticari kodlu nikel esaslı süper alaşımlar ilave edildi. Üretilen numunelerin mikro yapı ve bazı mekanik özellikleri incelendi. Deney numuneleri 920ºC sıcaklıkta 35 MPa basınç altında dört dakika süre boyunca sıcak preslendi. Elde edilen numunelerin sertlik, yoğunluk, üç noktalı eğilme testleri yapıldı. Mikroyapı incelemeleri için SEM (taramalı elektron mikroskobu), ve XRD kullanıldı. Numunelerin SEM görüntülerinde 9045 ve 9062 ticari kodlu Ni esaslı alaşım ile takviyelendirilmiş düzgün küresel tozların yapı içerisinde homojen dağıldığı ve en yüksek sertlik değeri 9062 grubu numunelerde olduğu gözlenmiştir.
Keywords: Sıcak presleme; Toz metalurjisi; Elmas kesici takımlar; Nikel esaslı alaşımlar