AC-AC KONVERTERDEN BESLENEN TEK FAZLI ASENKRON MOTORUN PSPICE BENZETİMİ - YURTSEVEN, BARIŞ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi AC- AC KONVERTERDEN BESLENEN TEK FAZLI ASENKRON MOTORUN PSPICE BENZETİMİ Banş YURTSEVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa 49 Tek fazlı asenkron motorlar evlerde ve endüstride yaygın olarak kullanılırlar. Bu motorlar genellikle sabit devir sayılarında işletilirler. Değişken devir sayılarının gerekli olduğu uygulamalarda değişken gerilim ve frekans kaynaklan gereklidir. Değişken, gerilim ve frekans elde etmenin bir yolu da eviricileri kullanmaktır. Ancak eviriciler sistemin üçte birini kaplayan büyük DC kapasitelere ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte eviriciler giriş tarafı kontrol edilmeksizin çift yönlü güç akışı yapamamaktadır. Değişken gerilim ve frekans kaynağı olarak kullanılabilen direkt AC- AC çeviriciler motor kontrol uygulamalannda bir takım üstünlüklere sahiptir. - Bu tezde, direkt bağlantılı AC-AC konverterden tek fazlı asenkron motorun beslenmesi için gerekli geriliminin nasıl elde edilebileceği incelenmiştir. Yine bu tezde direkt bağlantılı AC-AC konverterden beslenen yardımcı sargılı tek fazlı asenkron motoru modellemek amacıyla PSPICE programı kullanılmıştır. Bu model kullanılarak, sabit v/f oranı altında motorun geçici ve sürekli hal performansı incelenmiştir. Tezde yapılan benzetim, değişken frekanslı bir kaynağın, tek fazlı asenkron motorun hız kontrolünde kullanılabileceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı Asenkron Motor, AC-AC Konverter, PSPICE benzetimi.
PSPICE simulation of a single phase induction motor fed by a direct AC-AC conventer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering