MATEMATİK VE SANATIN DANSI - BOSAT, ESMA NUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, sanatsal etkinlikler ile gerçekleştirilen matematik öğretiminin matematik başarısı ve sanata yönelik tutum üzerindeki gelişimleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde Bingöl ili Genç ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup yer almaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, kontrol grubunda 27 öğrenci ve deney grubunda ise 28 öğrenci olmak üzere toplam 55 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, öğrencilerin matematik başarısı ve sanata yönelik tutumlarındaki değişimin incelenmesi amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla, MEB'in hazırladığı 'Kesirler' konusuna dair bir kazanım testinin düzenlenmesiyle "Matematik Başarı Testi" ve Dede (2016) tarafından geliştirilen "Sanata Karşı Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizleri; Shapiro-Wilk normallik testi, parametrik bağımlı/bağımsız örneklem t testleri ve Pearson korelasyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri analiziyle deney ve kontrol gruplarının ön-test ve son-test başarı ve tutum açısından istatistiksel analizler sonucunda anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın veri analizlerinin sonucunda elde edilen bulgulara göre; deney grubunun matematik başarısı ve sanata karşı tutumunun, kontrol grubunun matematik başarısı ve sanata karşı tutumuna göre pozitif yönde bir artış tespit edilmiştir. Pearson korelasyon analizi sonucunda ise deney sonrasında deney grubu öğrencilerinin matematik başarısı ve sanata yönelik tutumları arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiş fakat kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarısı ve sanata yönelik tutumları arasında bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca araştırmanın sonuçlarına göre benzer çalışmalara ve çeşitli önerilere yer verilmiştir.

This research was conducted to investigate the developments in mathematics teaching with artistic activities on mathematical achievement and attitudes towards art. The study group of the research consists of 5th grade students studying at a public school in Genç district of Bingöl province in the 2023-2024 academic year. There are two groups in the research: experimental and control groups. The study group of the research consists of a total of 55 students, 27 students in the control group and 28 students in the experimental group. The research was conducted using a quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group in order to examine the changes in students' mathematical achievement and attitudes towards art. towards art after the experiment. However, no relationship was found between control group students' mathematics achievement and their attitudes towards art. In order to collect data in the study, the "Mathematics Achievement Test", which was prepared by the Ministry of National Education and the "Attitude Towards Art Scale" developed by Dede (2016), was used. Data analyses of the study were carried out using the Shapiro-Wilk normality test, parametric dependent/independent sample t-tests and Pearson correlation analysis. In the study, it was investigated whether there was a significant difference in the pre-test and post-test achievement and attitude of the experimental and control groups through data analysis. According to the findings obtained as a result of the data analysis of the study; a positive increase was found in the mathematical achievement and attitude towards art of the experimental group compared to the mathematical achievement and attitude towards art of the control group. As a result of the Pearson correlation analysis, a positive relationship was found between the mathematical achievement and attitude towards art of the experimental group students after the experiment, but no relationship was found between the mathematical achievement and attitude towards art of the control group students. In addition, similar studies and various suggestions were included according to the results of the study.
Dance of mathematics and art
Keywords: Eğitim ve Öğretim