GHRELİNİN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA SPONTAN KASILMALARA ETKİSİ - DAYANGAÇ, ALPARSLAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Doktora Tezi GHRELİN'İN İZOLE SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA SPONTAN KASILMALARA ETKİSİ Alparslan DAYANGAÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 59 Çalışmada izole sıçan miyometriyumunun in vitro spontan kasılmasına ghrelin hormonunun etkisi araştırılmıştır. Östrus siklusunda bulunan dişi Wistar cinsi sıçanlar dekapite edildikten sonra, çıkarılan miyometriyum şeritleri % 95 oksijen ve % 5 karbondioksit ile sürekli olarak gazlanan, pH'sı 7.4 ve sıcaklığı 37 °C olan Krebs solüsyonu içeren doku banyosuna yerleştirildi. Miyometriyal şeritler 30 dakika süre içinde 1 g gerilmede dengelenmeye bırakıldı ve izometrik kasılmalar çevirgeç yardımı ile ölçüldü. Spontan kasılmaların başlamasından sonra kontrol kasılmalar 10 dakika kayıt edildi ve ghrelinin çeşitli konsantrasyonları doku banyosu haznesine kümalatif olarak eklendi. Ghrelinin ilave edilmesinden önceki ve sonraki 10 dakikalık aralıklarda kontraksiyonun amplitüdleri ve frekansları (kasılma sayısı/l 0") hesaplandı. İstatistiksel analiz için Wilcoxon test kullanıldı. Ghrelin uygulaması izole sıçan miyometriyumdaki spontan kasılmaları artırdığı gözlendi. Kasılmanın amplitüdü kontrol şartlarında 2.69±0.32 g (n=6), O.OluM ghrelin uygulamasında 2.71±0.31 g (n=6), 0.1 uM ghrelin uygulamasında 2.92±0.36 g (n=6) ve 1 uM ghrelin uygulamasında ise 3.46±0.24 g (n=6) olarak hesaplandı. Kasılmaların frekansı, konrol şartlarında 5.17±0.75 (n=6), 0.01 pM ghrelin uygulamasında 5.17±0.75 (n=6), 0.1 uM ghrelin uygulamasında 5.33±0.48 (n=6) ve 1 uM ghrelin uygulamasında ise 8.0±0.77 (n=6) olarak hesaplandı. Kasılmanın amplitündeki ve frekansındaki artış sadece 1 uM ghrelin uygulamasında istatistiksel olarak anlamlıydı (P<0.05). Çalışmada, spontan kasılmalar tamamen sona erdiğinde, O.OluM, 0.1 uM ve 1 uM ghrelin uygulandı. Bu uygulamada, 0.1 pM ve 1 uM dozları miyometriyal kasılmaları indükledi. Ayrıca, ghrelinin miyometriyal kasılmalara olan etkisi, tek doz olarak uygulanan 1 uM prostaglandin F2a ve 4 IU/ml oksitosinin miyometriyal kasılmalara olan etkileri ile karşılaştırıldı. Çalışmanın bulguları, ghrelinin sıçan miyometriyumundaki spontan kasılmaları doza bağımlı olarak indüklediğini kanıtlanmaktadır. Burada ghrelin hormonu, uterus kasılmalarını indükleyerek, doğumun gerçekleşmesinde etkili bir hormon olabilir. Anahtar kelimeler: Ghrelin, Miyometriyum, Spontan Kasılmalar, Sıçan; VIII
Effect of ghrelin on spontaneous contractions in the rat myometrium
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji