SEREBROSPİNAL SIVI KAYBININ VE PERİLENFATİK FİSTÜLÜN KOKLEADA OLUŞTURDUĞU ELEKTROFİZYOLOJİK VE MORFOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER - EROL, HÜLYA YANIK (Fırat Üniveristesi, 1998)
Perilenfatik fistül (PLF) ve serebrospinal sıvı (CSF) kaybı sonucunda çeşitli otolojik semptomlarla karşılaşılmaktadır. Bunların temelinde gelişen endolenfatik hidropsün varlığı sorumlu tutulmaktadır. Artmış endolenfatik basınç iç kulağın hidromekanik karakteristiğini değiştirir ve baziler membranın vibratuar asimetrisi olur. Bu deneysel çalışmada PLF ve CSF kaybının hayvan modelini oluşturduk. Bu 2 olay sonucunda farklı mekanizma ile gelişen endolenfatik hidropsün varlığını ve sonuçta meydana gelen elektrofizyolojik ve morfolojik değişiklikleri araştırdık. Beşer denekten oluşan altı grup oluşturuldu. Bu hayvanlara preoperatif olarak Elektrokokleografi (ECochG) testi yapılarak kontrol değerler olarak kullanıldı. İlk üç grupta yuvarlak pencere membranında fistül oluşturuldu. Bu işlemden 1 saat sonra (grup 1), 1 hafta sonra (grup 2) ve 2 ay sonra (grup 3) ECochG testi yapılarak SP/AP amplitüd oranları değerlendirildi. Test sonrasında koklear diseksiyon yapıldı ve ışık ve elektron mikroskopik düzeyde histopatolojik inceleme yapıldı. Diğer üç grupta da CSF kaybı oluşturuldu ve 1 saat (grup 4), 1 hafta (grup 5) ve 2 ay (grup 6) sonra yukarda belirtildiği gibi değerlendirildi. PLF ve CSF kaybı oluşturulan grupların preoperatif ve postoperatif 2, 4, 8 kHz tone burst ve klik uyaranla elde edilen SP/AP amplitüd oranlarında her iki grupta da sadece 1. saatte anlamlı artış tespit edildi. Bu 1 saatlik gruplarda saptanan artış fistül grubu için tüm frekanslarda 0.37 mV ve üzerinde olmasına karşın, CSF gruplarında 2, 4 ve 8 kHz frekanslarda saptandı. PLF ve CSF kaybı grupları karşılaştırıldığında sadece 1 saatlik gruplarda klik uyaranlarla elde edilen cevaplarda PLF grubu lehine fark vardı. Yapılan histopatolojik çalışmada, 1 saatlik ve 1 haftalık gruplarda tespit edilen endolenfatik hidrops bulgusuna 2 aylık gruplarda rastlanmadı. Saçlı hücreler ve destek hücreler 1 saatlik gruplarda normal yapıda izlendi, 1 haftalık grupta dejenerasyon başlamıştı ve 2 aylık grupta saçlı hücre dejenerasyonu ve belirgin destek hücre kaybı vardı. CSF kaybı 61oluşturulan gruplarda daha hafif olmasına karşın benzer değişiklikler saptandı. Her iki grupta görülen bulguların benzerliği, olayların benzer mekanizma ile geliştiğini düşündürmektedir. 62
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)