Türkiye’de Sarcosporidiosis - Şaki, Cem Ecmel; Değer, Mustafa Serdar; Özer, Edip (My University, 2010)
Sarcosporidiosis en yaygın paraziter hastalıklardan biridir. Son konaklar karnivorlar ve insan, ara konaklar ise memeli, kanatlı, sıcakkanlı hayvanlar ve insandır. Türlerin çoğu ara konakların kaslarında mikroskopik, pek azı da makroskopik kistler oluştururlar. Bu nedenle, hastalık et endüstrisini yakından ilgilendirir. Yurt dışında ve yurt içinde hastalıkla ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Hastalık Türkiye’de oldukça yaygındır. Bu derlemede, bugüne kadar Türkiye’de hayvanlarda Sarcocystis türleri ve yayılışları ile ilgili yapılmış çalışmaların sonuçları toplu olarak verilmiştir.
Keywords: Türkiye; kist(gelişme dönemleri); insan; konukçular; dağılım; hayvanlar; arakonukçu; Sarcosporidiosis