İLKÖĞRETİM 6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE GÜNCEL OLAYLARIN KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ - BOZKURT, SEVGİ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Eğitim amacı bireyde kalıcı izli davranış değişikliği meydana getirmektir. Bu amacı sağlamak için eğitimde pek çok yaklaşım ve yöntem vardır. Sosyal bilgiler eğitiminin amacı ise, başta kendisi olmak üzere ülkesine, vatanına ve insanlığa faydalı yurttaşlar yetiştirmektir. Bu amacını gerçekleştirmek için birçok eğitim-öğretim yöntem ve tekniğinden faydalanmaktadır. Bu yöntemlerden biride güncel olaylardır. Sosyal bilgiler dersi adından da anlaşılacağı üzere sosyal olan, hayattın içinde yer alan konulardan oluşmuş bir miğfer derstir. Bu yüzden sosyal bilgiler dersinde "güncel olayların" kullanımı diğer derslere göre daha fazladır. Güncel olayların eğitim-öğretim ortamında kullanımı sadece sosyal bilgiler dersinin yapısıyla ilgili olmayıp eğitimin temel ilkelerinden "somuttan soyuta", "bilinenden bilinmeyene", "hayatilik" ve "güncellik" ilkeleri başta olmak üzere birçok ilkeyle yakından ilgilidir. Güncel konuların eğitim-öğretim ortamında kullanımının bu kadar önemli olması ve bu konuda yeterli çalışmaların olmaması bu araştırmanın yapılmasının en önemli nedenlerinden biridir. Bu araştırmanın amacı İlköğretim 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Güncel Olayların Kullanımına ilişkin Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerini değerlendirerek bu konuda öğretmen ve öğrencilerin farkındalık düzeyini belirlemek, bu konun önemini bir nebze de olsa ortaya koymaktır. Güncel olayların eğitim-öğretim ortamına katkılarını ortaya koymaya çalışmaktır. Bunun için nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Elazığ il merkezinde bulunan beş eğitim bölgesinden her birinde iki okul seçilerek on okulda yürütülmüştür. Bu okullarda 100 öğrenci ve bu okulda görev yapan toplam 32 sosyal bilgiler öğretmeniyle yapılmıştır. Araştırmada öğretmen ve öğrencilere ayrı ayrı olarak hazırlanmış 10'ar soru sorulmuştur. Öncelikle katılımcılara araştırmayla ilgili bilgi verilmiş, gönüllülük esası güdülmüştür. Sorular önce yazılı olarak hazırlanmış görüşme formu aracılığıyla katılımcılara yöneltilmiş daha sonra aynı sorular video kamera çekimiyle katılımcılara yöneltilerek cevap alınmaya çalışılmıştır. Verilerin analizinde NVİVO 8 programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir bölümünün gündemi takip ettiği, Sosyal Bilgiler dersinde güncel olayların kullanımının kazanımlara, dersin etkili ve verimli geçmesine, öğrenciyi öğrenme ortamında aktif hale getirerek kalıcı öğrenmeye katkı sağladığı görüşünde olduğunda belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin büyük bir kısmının güncel olaylara ders kitaplarında yer verilmesini olumlu buldukları; güncel olayların ders kitaplarında yer aldığında kitabın daha dikkat çekici hale getirerek öğrencinin konuları daha iyi algılamasına yardımcı olduğu düşüncesinde olduğu belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin büyük bir kısmının Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki güncel olayların oranın artırılmasının faydalı olacağı göründe olduğu belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler ders kitaplarında yer alan güncel bilgilerin bazılarının güncelliğini yitirmiş olduğu, yeterince açık ve anlaşılır olmadığı, öğrencinin dikkatini çekmediği ve kapsamının yeterince geniş olmadığı Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin ve öğrencilerin gördükleri hatalar olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir kısmının ülke ve dünya gündemini yakın takip ettiği belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerinde Sosyal Bilgiler dersinde güncel olaylara yer verilmesinin dersi olumlu yönde etkilediği düşüncesinde olduğu, Sosyal Bilgiler ders kitaplarında da güncel olaylara daha fazla yer yerilmesini istedikleri belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler dersinde ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarında güncel olaylara yer verilmesini daha etkili bir duruma getirmek için önerilere ilişkin farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Buna göre güncel olayların öğrencinin gelişim dönemlerine uygun olmasına, güncel olayların konu ve kazanımlara uygun olmasına, güncel olayların öğrencilerin ilgisini ve dikkatini çekebilecek güncel olaylar olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca Sosyal Bilgiler ders saatlerinin arttırılması önerilmiştir.

The objective of education is to create a permanent change of behavior in the individual. There are several approaches and methods in education to achieve this goal. The aim of social studies education is to train citizens who serve their country, homeland and humanity, and especially the self. Several education-instruction methods and techniques are used to achieve this goal. One of these methods is current events. Social studies course is a fundamental course that includes social topics and subjects derived from life as the name reflects. Thus, the use of "current events" in social studies courses is more common than other classes. The use of current events in the educational environment is not only related to the structure of the social studies course but also closely related to several basic principles of education, especially the "from the concrete to the abstract", "from the known to the unknown", "vitality" and "topicality" principles. The present study was conducted due to the fact that use of current topics in the educational environment is extremely important and that there are not sufficient number studies on the subject matter. The objective of the present study was to assess teacher and student views on the use of current events in primary education 6th grade social studies course and to determine the level of awareness of teachers and students on the topic and to reveal the significance of the topic to a certain extent. The aim of the study is also to try to determine the contribution of current events to the educational environment. For this purpose, semi-structured interview method, one of the qualitative research methods, wasutilized. The study was conducted in ten schools and two schools were selected in each of the five educational districts in central Elazığ province. The study was conducted with 100 students who attended these schools and 32 social studies teachers working in these schools. In the study, two sets of 10 questions were asked to teachers and students. Initially, information about the study was presented to the participant and only volunteering participants were included in the study. The questions were first directed to the participant via the interview form in writing and then the same questions were posed to the participants and their responses were recorded with a video camera. Data analysis was conducted with NVIVO 8 software. It was determined that several teachers who participated in the study followed the current affairs and considered that the use of current events in the social studies course contributed to the achievements, an effective and efficient course, and permanent learning by facilitating the activity of the student in the learning environment. It was observed that most Social Studies teachers were positive about the inclusion of current events in textbooks and thought that when current events are included in the textbooks, the book was more attractive to the students and helped the student to comprehend the topics better. It was determined that a large number of Social Studies teachers considered that students would benefit from increasing the rate of current events in the Social Studies textbooks. It was determined that some of the current information in Social Studies textbooks were outdated, this information was not clear enough, and was not attractive for the student and that the content was not comprehensive. It was determined that most of the students who participated in the study closely followed the national and international events. It was determined that the students who participated in the study considered inclusion of current events in the social studies course had a positive effect on the course, and they thought that current events should occupy a larger space in social studies textbooks. Different findings were obtained with regard to the recommendations to include the current events in the Social Studies course and Social Studies textbooks in a more effective manner. Accordingly, attention should be paid that current events are suitable for the developmental period of the student, for the topics and achievements, and they should include current events that could attract the interest and attention of the students. Furthermore, it was suggested that the hours of social studies courses should be increased.
Teacher and student views on the use of current events in primary education 6th grade social studies course
Keywords: Eğitim ve Öğretim