Avian encephalomyelitis (AE) virusu ile enfekte edilmiş kaz (Anser anser) embriyolarında patolojik incelemeler - Yaman, İhsan; Özer, Harun (My University, 2001)
Bu çalışmada, avian encephalomyelitis virusu'nun (AEV) kaz embriyolarına deneysel olarak inokülasyonu ile oluşan makroskobik ve mikroskobik değişimlerin incelenmesi amaçlandı. Bunun için, 125 adedi enfekte ve 55 adedi ise kontrol grubu olmak üzere toplam 180 adet embriyolu kaz yumurtası kullanıldı. Enfekte grubu oluşturan embriyolu yumurtalara, titresi EID50 10~3 olarak belirlenen AEV Van Roekel susu, 1/10 oranında PBS ile sulandmlarak kuluçkanın on ikinci gününde 0,1 mi dozunda san kese yoluyla inoküle edildi. Makroskobik olarak embriyoda cüceleşme, hidrosefams, tortikollis, ayaklarda çarpıklık, diz eklemlerinde bükülme ve parmaklarda kıvrılmalar gözlenen belli başlı bulgular idi. Hastalığa özgü mikroskobik değişimler merkezi sinir sisteminde (MSS) gözlendi. Bu değişimler; ödem, vasküler proliferasyon, hafif gliozis, nöyron dejenerasyonu ve nekrozu ile karakterize idi. İskelet kaslannda dejenerasyon, nekroz, musküler distrofi ve sarkolemma proliferasyonu gözlendi.
Keywords: Kaz; anormallikler; embriyo; patoloji; deneysel enfeksiyon; anormal gelişme; kanatlı ensefalomiyelit virüsü