Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları - Güleçen, Sadık; Cüro, Elif; Semerci, Nuriye (My University, 2008)
Bu araştırmanın amacı, Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarının belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini Elazığ, Batman, Mardin ve Diyarbakır-Ergani Anadolu öğretmen liselerinde öğrenimlerine devam eden 1096 öğrenci, örneklemi ise bu okullarda öğrenim görmekte olan hazırlık sınıfı okumuş olan toplam 239 10.Sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın yöntemi tarama tekniği olup, veriler Semerci (1999) tarafından geliştirilmiş olan KMO değeri 0.88, Bartlett Testi 8980.25 ve Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı 0.68 olan “Öğrencilerin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarının orta düzeyde olduğu, Dil ile Türkçe-Matematik alanında öğrenim gören öğrencilerin Fen alanı öğrencilerine göre öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarının daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayanarak öğretmen eğitimine önemli kaynak teşkil eden öğretmen liselerinin orta düzeyde olumlu olan tutumlarının üst düzeye çıkarılması sağlanmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları