TÜRKLERDE AGAÇLA iLGiLi iNANlŞLAR VE BUNLARA BAGLI KÜLTLER - Işık, Ramazan (Fırat University, 2004)
Biz, bu çalışmamızda en eski devirlerden itibaren Türkler arasında var olduğu tespit edilen kutsal ağaç ve ağaç kültü ile ilgili inanış ve uygulamaları incelemeye çalışacağız. Erken dönemlerden itibaren, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar Türkler arasında var olduğu görülen kutsal ağaç inanışı ile ilgili pratikler benzerlikler göstermektedir. Ayrıca, kutsal ağaç inanışının görüldüğü her yerde ağaç-evliya ilişkisine de rastlanı lmaktadır. Günümüzde Anadolu'da kutsal kabul edilen bu tür ağaçların yanında evliya mezarlannın veya türbelerinin bulunması bu inanışın bir sonucudur. Bu anlamda, günümüzde türbelerin ve tekkelerin yanlannda bulunan ulu ağaçların kutsal kabul edilerek çaput bağlanması fenomeninin eski Türklerdeki ağaç kültü ve buna bağlı inanışların bakiyesinden başka bir şey değildir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları