ELAZIĞ ÇOCUK OYUNLARININ HALK BİLİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - TURGUT, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2005)
OZET Yüksek Lisans Tezi Elazığ Çocuk Oyunlarının Halk Bilimi Açısından İncelenmesi M. Ebru TURGUT Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı 2005; Sayfa: XIII + 546 Türk halk biliminin inceleme alanına giren sözlü kültür ürünlerinden biri olan çocuk oyunları, içinde oluşturuldukları milletin tarihî ve sosyokültürel unsurlarım bünyelerinde taşıyarak kültürel mirasın geleceğe aktarılmasında önemli rol oynayan kültür zenginliklerimizdendir. Tarihin eski devirlerinden beri önemli bir kültür merkezi olan Elazığ'da oynanan çocuk oyunları, Türklerin en eski kültür ve inanç öğelerinin izlerini saklamakla birlikte Elazığ'ın sosyokültürel yaşantısını da yansıtmaktadır. Teknolojik gelişmelerin ve buna bağlı olarak da iletişim araçlarının etkisiyle biçim değiştiren ve unutulmaya yüz tutan Elazığ çocuk oyunlarında, sözü edilen kültür unsurlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Anahtar Kelimeler: Kültür, inanç, derleme, çocuk oyunu, Elazığ çocuk oyunları

SUMMARY Master Thesis The Researching of Children Games of Elazığ in Terms of Folk Science M. Ebru TURGUT University of Fırat The Institute of Social Science And Postgraduate Study in Turkish Public Literature 2005; Page: XIII + 546 Children games are our cultural wealth that are one of the oral cultural products include the field of research of Turkish folk science have an important role in transfering the cultural herritace to the future by containing the historical and sociocultural elements of nations. The children games that are being played in Elazığ which has been important cultural center since old age of history, not only reflect the sociocultural life of Elazığ but also keep the traces of very old culture and belief elements of Turks. In Elazığ children games that are being forgotten and changed form by the influence of technological developments and also the means of communication, the research and evaluation of aforesaid culture elements have a big importants in this point of view. Key Words: Culture, belief, anthology, children game, the children games of Elazığ
The researching of children games of Elazığ in terms of folk science
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı