Megaloblastik anemide roth spot hemorajili bir olgu - Ulas, Fatih; Demir, Tamer (My University, 2004)
Amaç: Megaloblastik anemiye bağlı Roth spot hemorajili olgunun sunumu. Olgu Sunumu: Sol gözde görmede azalma şikayetiyle başvuran 42 yaşındaki erkek hastada, sol gözde daha derin olmak üzere her iki gözde görmede azalma ve vit B12 eksikliğine bağlı megaloblastik anemi saptandı. Her iki göz fundus muayenesinde her iki göz retinasında yaygın beyaz merkezli hemorajilerle (Roth spot) beraber sol göz optik diskte atrofi izlendi. Hastaya başlanan vit B12 destek tedavisi ile anemi, fundus bulguları ve görme düzeylerinde düzelme görüldü. Sonuç: Bu vaka Roth spot izlenen hastalarda, megaloblastik aneminin de ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Keywords: Tanı; ayırıcı; Vitamin B 12; Anemi; megaloblastik; Kanama; Retina kanaması