CO/CR partikül katkılı Pb-Sn-Cu alaşımının mikroyapı ve mekanik özelliklerinin araştırılması - Teker, Tanju; Kaplan, Mehmet (My University, 2005)
Bu çalışmada: bir Pb-Sn-Cu alaşımına. Co ve Cr partikülleri ilave edilerek enjeksiyon döküm yöntemiyle üretilmiştir. Co ve Cr partikül katkıları etkisiyle alaşımın mikroyapı ve mekanik özelliklerinde meydana gelen değişiklikler; Optik Mikroskobu, X-ray Diffraction. Diferansiyel Termal Analiz, Mikro Sertlik ve Çekme Testi teknikleriyle incelenmiştir. Elde edilen deneysel sonuçlara göre; Co katkısının alaşımın tokluğunu ve sünekliğini düşürdüğü, fakat akma mukavemetini yükselttiği, Cr katkısının ise akışımın hem akma gerilmesini ve hem de sünekliğini ve tokluğunu önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği