ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ'NİN ETRAFINDA YETİŞTİRİLEN SIĞIRLARIN FOLİKÜL SIVILARINDA AĞIR METAL VE OKSİDATİF STRES PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - AKARSU, SERKAN ALİ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Termik santraller, çevreye saldıkları zararlı gazlar ve tozlar aracılığıyla ağır metaller yaymaktadır. Bu ağır metallerden su, hava, toprak etkilenmektedir. Buna bağlı olarak insan ve hayvan sağlığı da zarar görmektedir. Çiftlik hayvanları her geçen yıl daha fazla artan yoğunlukta bu kirliliğe maruz kalmaktadır. Bu kirliliğin olası etkilerinden birisi de hayvanların üreme sistemi üzerine olmaktadır. Bu tezde Elbistan Termik Santrali çevresinde yetiştirilen ineklerde ovaryum folikül sıvılarının ağır metal düzeylerinin tespit edilmesi ve folikül sıvısının biyokimyası üzerine olası etkilerini belirlemek için oksidatif stres parametrelerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Elbistan Termik Santrali çevresindeki (n=25) ve Elâzığ'daki (n=14) mezbahalarda kesilen ineklere ait folikül sıvıları kullanıldı. Folikül sıvısında kadmiyum (Cd), kurşun (Pb), cıva (Hg) ölçümleri atomik absorpsiyon spektrometresi ile malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) düzey ölçümleri ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi spektrofotometre ile kolorimetrik olarak ölçüldü. Daha sonra elde edilen parametrelerin istatistiki analizleri yapıldı. Sonuç olarak; Elbistan Termik Santrali çevresinde yetiştirilen ineklerin folikül sıvılarında Pb konsantrasyonunun (22,27 ±1,73 µg/dl, P<0,05) ve Elazığ yöresinde yetiştirilenlerde ise MDA konsantrasyonun (85,77 ± 10,40 µmol, P<0,05) yüksek olduğu, ancak Cd, Hg, GSH düzeylerinin ve GSH-Px aktivitesinin farklı olmadığı tespit edildi (P>0,05).

Thermal power plants release heavy metals to the environment through harmful gases and dust. Water, soil and weather have been affected by this gas and dust. According to this human and animal healthy have harmed. Livestock's have exposed to this pollutions various concentration passing every year. One of the possible effects of this pollution has been on the animals' reproductive system. In this thesis was aimed detection to the level of heavy metal in cattle, which are rising around Elbistan Thermal Power Plant and measuring the oxidative stress parameters to determine the possible effect of this heavy metal on the biochemistry of follicular fluid. For this purpose have been used follicular fluid which is belong to cow which is slaughtered in slaughter house Elbistan (n=25) and Elazig (n=14). In follicular fluid cadmium (Cd), lead (Pb) and mercury (Hg) have been measured with atomic absorption spectrometry and malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activity levels with measured with calorimetric spectrometer. After have been made in statistical analysis parameters was procured. As a result; Elbistan Thermal Power Plant breeding in cow follicular fluid Pb concentration (22,27± 1,73 µg/dL, P<0.05) and in Elazig reared in MDA concentration (85,77 ± 10,40 µmol, P<005) is high, but Cd, Hg, GSH levels and GSH-PX activity was found to be different (P>0,05).
Evaluation of the oxidative stress and heavy metals parameters in the follicular fluid of cow which is raising around Elbistan Power Plant
Keywords: Veteriner Hekimliği