Behçet hastalarının konjonktival sürüntü örneklerinden izole edilen stafilokokların antibiyotik duyarlılıkları - Gunduz, Abuzer; Gündüz, Ayten; Seyrek, Adnan (My University, 2008)
Amaç: Behçet hastalarının, konjonktival sürüntü örneklerinden izole edilen stafilokok suşlarının tür ayrımlarının yapılması ve bunların antibiyotik duyarlılıklarının normal popülasyona göre değişikliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Behçet tanısı almış inaktif peryottaki toplam 30 hasta ile sistemik ve oküler yönden sağlıklı 30 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların sağ göz alt fornikslerinden sürüntü örnekleri toplanarak uygun besiyerlerinde bakteriyolojik kültüre alındı. On sekiz - yirmi dört saatlik inkübasyondan sonra kültür plakları değerlendirildi. Katalaz-pozitif, gram-pozitif kok morfolojisindeki bakteri üremeleri, klasik bakteriyolojik yöntemlerle Staphylococcus aureus ve Koagülaz-Negatif Stafilokok (KNS) olarak tanımlandı. Stafilokok suşlarının penisilin, siprofloksasin, fusidik asit, gentamisin, vankomisin, klindamisin, kloramfenikol ve ko-trimoksazol antibiyotiklerine karşı duyarlılıklarının saptanması amacıyla suşlar, NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards) önerileri doğrultusunda disk-difüzyon yöntemi ile antibiyograma alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 30 Behçet hastasının 27’sinde (%90) üreme oldu. Üreme olan 27 hastanın 7’sinde (%23.3) S. aureus, 19’unda (%63.3) KNS üretildi. Bir hastada ise S. aureus ve KNS dışında bir bakteri üredi. Kontrol grubunda ise 30 hastanın 18’inde (%60) üreme oldu. Üreme olan 18 hastanın 2’sinde (% 6.6) S. aureus, 14’dünde (%46.6) KNS üredi. Kontrol grubundaki hastaların ikisinde ise S. aureus ve KNS dışında bir bakteri üredi. Behçet grubundaki hastalarda tanımlanan toplam 7 S. aureus suşunun 4’ü (%57.14) ve 19 KNS suşunun 6’sı (%31.57) metisilin dirençli olarak bulundu. Kontrol grubundaki hastalarda tanımlanan toplam 2 S. aureus suşunun 2’side (%100) metisiline duyarlı bulundu, 14 KNS suşunun 2’si (%14.2) metisilin dirençli olarak bulundu. Sonuç: Behçet hastalarında, özellikle stafilokoklara bağlı gelişebilecek eksternal göz enfeksiyonlarında ve ameliyat sonrası gelişebilecek endoftalmilerin tedavisinde, suşların duyarlılık profiline uygun antibiyotiklerin seçiminin, enfeksiyonların hızlı tedavisinde etkili olacağını düşünüyoruz.
Keywords: Göz Hastalıkları; İmmünoloji