REAKTİF GÜCÜN VE HARMONİKLERİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - ILGIN, MERİÇ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bir ülkenin sosyal ve ekonomik olarak kalkınmasında en önemli destek unsurlarından biri hiç şüphesiz elektrik enerjisidir. Gelişen teknoloji, yükselen yaşam düzeyi ve artan nüfusla birlikte bu enerjiye olan gereksinim her geçen gün büyük ölçüde artmaktadır. Günümüzde elektrik güç sistemleri geniş bir alana yayılmakta ve enerji sistemine çok çeşitli yükler bağlanmaktadır. Bu tip elektrik yükleri doğrusal değildir. Doğrusal olmayan yükler, gerilim ve akım dalga biçimlerinin bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda da güç sistemlerinde ek kayıplara, gerilim düşümlerine, rezonans olaylarına, ölçme ve kontrol sistemlerinin hatalı çalışmalarına, cezai durumlara gibi birçok istenmeyen sonuçlar oluşmaktadır. Bu durumların kontrol altına alınabilmesi için enerji kalitesi kavramı oluşturulmuş ve uluslararası standartlar oluşturularak bu sorunların yaşanmaması için tedbirler alınmıştır. Bu çalışmada, çeşitli bölgelerdeki tesislerin analizör yardımıyla ölçümleri yapılmış ve harmoniklerin enerji kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri tespit edilerek uygun filtreleme örneği verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, Güç faktörü, Harmonik bozulma, Enerji kalitesi, Harmonik filtre

Undoubtedly, one of the most important support elements in the social and economic development of a country is electricity. Together with the developing technology, rising life level and increasing population, the need for this energy is increasing day by day. Nowadays, electrical power systems are spread over a wide area and various loads are connected to the energy system. Such electrical charges are non-linear. Non-linear loads cause distortion of voltage and current waveforms. As a result of this, many undesirable consequences occur in power systems such as additional losses, voltage drops, resonance events, faulty operation of measurement and control systems, and penal situations. In order to control these situations, the concept of energy quality has been established and international standards have been established and measures have been taken to prevent these problems. In this study, industrial machinery and equipments in various regions have been measured with the help of analyzer and the negative effects of harmonics on the energy quality have been determined and the appropriate filtering example has been given. Key Words: Energy efficiency, Power factor, Harmonic distortion, Energy quality, Harmonic filter
The effects of reactive power and harmonics on energy efficiency
Keywords: Enerji