Döviz Piyasasının Etkinliği: Türkiye için Bir Analiz - Berke, Burcu; Ozcan, Burcu; Dizdarlar, Hatice Işın (My University, 2014)
Literatürde, döviz piyasasının etkinliği, döviz alım-satımı yapanlar ve politika yapıcılar için önemli bir kavram olup bir piyasada fiyat tüm bilgi setini yansıtıyor ise bu piyasanın etkin olduğu ifade edilmektedir. Bir diğer ifadeyle, Fama vd. (1969) etkin piyasa terimini yeni bilgiye hızlı biçimde intibak edenbir piyasa şeklinde tanımlamışlardır. Zayıf form etkinlikte, piyasada tüm fiyatlar, geçmiş fiyatlar veya getirilerde elde edilebilir tüm bilgiyi yansıtırken, yarı güçlü form etkinlikte ise döviz kurları sadece geçmiş döviz kurlarına ilişkin bilgiyi değil aynı zamanda diğer döviz kurları ve makroekonomik değişkenlere ilişkin bilgiyi de yansıtmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiyede 2006:04-2013:12 döneminde TL/$ ve TL/Euro döviz piyasalarının zayıf ve yarı güçlü formlarda etkin olup olmadığını yapısal kırılmalı birim kök ve eşbütünleşme yöntemleriyle analiz etmektir. Analiz sonuçları, Türk döviz piyasasının zayıf formda etkin olduğunu gösterirken, yarı güçlü formda etkin olmadığını ve forward kur yansızlık hipotezinin Türkiye için geçerli olmadığını ortaya koymaktadır.
Keywords: İktisat