THE USE OF LITERARY TEXTS IN EFL CLASSROOM - YALÇINKAYA, ZANA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Türkiye'de dil öğretiminin her gün giderek önem kazandığı bir gerçektir. Bu yüzden, bu tez bu konuya yeni bir bakış açısı getirmek ve mevcut dil öğretim yöntemlerine katkı sunmak amacıyla edebi metinlerin dil öğretimindeki katkısını ortaya çıkarmaya yönelik hazırlanmıştır. Ayrıca tezin daha önce bu konuda yapılan sınırlı sayıdaki araştırmalara hem katkı hem de yeni bir yaklaşım getirmesi de amaçlanmıştır.Bu tez, şimdiye kadar yapılan diğer uygulamalardan farklı olarak, ?Edebi metinler yoluyla daha yüksek bir başarı ve motivasyon gücü elde edebilir mi?? sorusu üzerine temellendirmeye çalışıldı. Bu nedenle, çalışmanın anlaşılır ve amacına hizmet etmesi için ilk bölümde uygulanagelen tüm metotlara genel bir yaklaşımla değinme uygun bulunmuştur.İkinci bölümde, edebiyat-dil ilişkisini etraflıca vermek için edebiyatla dilin tanımını, dil ve edebiyatın Türkiye'deki gelişimi, dil sınıfında okuma, anlama, yazmayla ilgili yapılan etkinlikler ve bunların tarihsel gelişimi ele alınmaya çalışıldı. Üçüncü bölüm ve izleyen bölümlerde ise, dil öğretiminde kullanılan edebi türlerin dille ilişkilendirilmesi bağlamında ne tür metinlerin ele alınabileceği konusu değerlendirilmeye çalışıldı. Dil öğretiminde edebiyatın yeri, gerekliliği, faydaları gibi hususlar üzerinde durularak edebi metnin dilbilimsel, metodolojik, güdeleyici nedenler ve etkenleri anlatılmaya çalışıldı. Devam eden bölümlerde, edebi metnin sürece sokulmasıyla ilgili yaklaşımlar; derste edebi metnin işleniş biçimi ve bir örnek üzerinde uygulanışı; tüm bu süreçlerden elde edilen sonuçlara genel yaklaşım ve değerlendirmeler ele alındı. Son olarak yapılan kuramsal işlemin uygulamadaki karşılığını görmek ve somutlaştırmak için amaca en uygun bir şekilde hizmet edeceği düşünülen sorular ışığında hazırlanmış bir anket çalışması eklendi. Anket sonuçları üzerindeki değerlendirmelerin çalışmanın amacına ne kadar hizmet ettiğini gösterecek bir başka faktör olacağı umulmaktadır.Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Edebi Metinler, Yabancı Dil Öğretimi

It is a fact that language teaching in Turkey is getting more and more important. Therefore, this thesis has been prepared to bring a new perspective on the subject and contribute to the purpose of current language teaching methods in order to reveal the contribution of literary texts in language teaching.Apart from the methods used in the current language teaching so far, this thesis has been based on the ?Question of whether we can achieve a higher success and motivation in teaching a foreign language through literary texts?. First of all, this approach and perspective has enabled to examine all the traditional methods observing a wide field of research. Therefore, in the first chapter, various methods applied up to now have been addressed in a general approach.In the second chapter, the relationship between literature and language, development of language and literature in Turkey, activities such as reading, comprehension, writing in language classes, and their historical development as well in order to give relationship between literature-language thoroughly have been addressed.In the third, and the following chapters, however, the issue of what kind of literary texts has been evaluated in the context of literary genres used in language teaching in association with the language. As the emphasis has been put on the place of literature in language teaching, its importance, and benefits, linguistic, methodological, and incentive causes and factors of the literary texts have been explained. In the next chapters, the approaches such as inclusion of literary texts into process, the way of teaching literary text, and application on a sample of course; the general approach to the results of all these processes and evaluations have been discussed. Finally, a questionnaire prepared in the light of questions which would serve best for the purpose in order to see and embody theoretical value for the application process has been added. The evaluations of the survey results will be another factor to show that the study will serve how much for the purpose of our study is hoped.Key Words: Literature, Literary Texts, Foreign Language Teaching.
Yabancı dil olarak ingilizce dil sınıfında edebi metinlerin kullanımı
Keywords: Eğitim ve Öğretim