OLİMPİYATLARDA DERECE YAPAN TÜRK SPORCULARININ KARİYER PLANLAMA PROFİLLERİNİN BELİRLENMESİ - BİNGÖL, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Olimpiyatlarda derece yapan Türk sporcularının spor yaptıkları dönemde ve sporu bıraktıkları dönemde kariyer planlamalarının, ne düzeyde olduğu araştırılmış ve bununla birlikte sporcuların kariyer planlama boyutlarının demografik ve sportif değişkenler açısından da farklılaşma durumu araştırmada sorgulanmıştır.Olimpiyatlarda derece yapan Türk sporcularının kariyer planlamalarının etkinliğini, olimpiyat derecesine sahip sporcuların görüşlerine dayalı olarak belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir.Çalışmanın konusunu oluşturan amaç doğrultusunda araştırmacı tarafından anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu; Olimpiyatlarda derece yapmış, yaşamını sürdüren ve Türk vatandaşı olan 37 sporcuya uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler; bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Anketin güvenilirliğinin belirlenmesinde alfa katsayısından, sporcuların demografik ve sportif profillerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, sporcuların spor yaptıkları ve sporu bıraktıkları dönemde kariyer planlama boyutlarının belirlenmesinde ise; ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmıştır. Sporcuların kariyer planlama boyutlarının demografik ve sportif profillerine göre farklılaşmasının belirlenmesinde; normal dağılım gösteren değişkenler için t-testi, anova, normal dağılım göstermeyen değişkenler için man-whitney-u, kruskall wallis fark testleri uygulanmıştır. Sporcuların spor yaptıkları ve sporu bıraktıkları dönemde kariyer planlama düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde ise korelasyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırmada; Olimpiyatlarda derece yapan Türk sporcularının sportif açıdan etkin bir kariyer planlaması yapamadıkları, spor alanının dışındaki farklı mesleklere yöneldikleri ya da yönelmek zorunda kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlaması, Spor Kariyeri, Spor Organizasyonu, Olimpiyat, Olimpik Sporcu.

In this paper, Turkish sportsmen?s profile who made degree at Olympics and theirsport career planning while they are doing their sport career and after termination process was researched. Beside this, sportsmen?s career planning dimension is questioned interms of demographic and sport variables.This survey which tries to determine the efficiency of the carreer planning of Turkish sportsmen who made degree at Olympics according to professional sportsmen?s ideas is at ? scanning model? and it is descriptive featured.Survey form is prepared accordingly the aim of the paper. This form was applied to 37 sportsmen who are citizen of Turkey and made degrees at Olympics.Data which are acquired via these surveys are analyzed with a statistics computer program called SPSS 17.0. To determine the reliability Alpha coefficient , to determine sportsmen?s demographic and sport profile frequency and percentage statistics, to determine the dimension of their career planning while and after sports career average and standard deviation statistics were used. To determine the variability of sportsmen?s sport career planning dimension according to demographic ditribution man-whitney-u and kruskall wallis were applied. . To determine the career planning dimension relationship between their while sport career and post sport career (after termination) correlation analysis was used.In the survey, it is understood that Turkish sportsmen who made degree in Olympics can not make an effective carreer planning, they tend to other fields or they have to do this.Key Words: Career, Career Planning, Sport Career, Sport Organization, Olympics, Olympic Sportsmen.
Determining the career planing profile of turkish sportsmen who made degree at olympics
Keywords: Spor