DOKSORUBİSİN İLE OLUŞTURULAN DENEYSEL BÖBREK HASARINDA CARDAMOM'UN BÖBREK DOKUSU ÜZERİNE KORUYUCU ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - ATLI, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Doksorubisin (DX) kanser kemoterapisinde kullanılan bir ilaçtır. Hematolojik maligniteler, çeşitli karsinoma tipleri ve yumuşak doku sarkomlarının tedavisinde kullanılır. Oldukça geniş spektrumlu ve güçlü etkili olmasının sağladığı üstünlük yanında, toksisitesinin de fazlalığı sakınca oluşturur. Doza bağlı olarak kalp, böbrek ve karaciğerde yan etkiler görülmektedir. DX direkt toksik etkisiyle glomerüllerde ve takiben tubulointerstisyel bölgelerde hasara neden olur. Bu etkileri önlemek için antioksidan ve antiinflamatuar etkileri olan ajanlar ile çalışmalar yapılmaktadır. Elettaria cardamomum (kardamom) zencefilgiller ailesinden bir bitki olup antioxidan, antihipertansif gastroprotektiv, antispasmolitik, antibakteriel, antiagregan, antikanser özellikleri vardır. Bu çalışmada DX ile oluşturulan böbrek hasarına karşı kardamomum'un koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 24 adet erişkin Wistar Albino tipi erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. 14 günlük deney süresince Grup I'e herhangi bir uygulama yapılmadı. Grup II'ye 15 mg/kg intraperitoneal (i.p) tek doz DX, Grup III'e 15 mg/kg i.p tek doz DX ile birlikte oral 500 µl/kg/gün kardamom ve Grup IV'e oral 500 µl/kg/gün kardamom uygulandı. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek böbrek dokuları çıkartıldı. Rutin ışık mikroskobu takibi yapılarak dokular parafin bloklara gömüldü. Elde edilen bulgular incelenerek fotoğraflandı. Çalışma sonucunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında doksorubisin grubunda TRPM2 immünreaktivitesinde artma olup, kardamom uygulamasının bu etkiyi azalttığı, DX uygulamasının böbrek dokularında iyon kanalı TRPM2 ve lipit peroksidasyonu göstergesi olan MDA seviyelerini artırdığı, Kardamom'un ise bu etkiyi azalttığı ve aynı zamanda Doksorubisin uygulamasının böbrek dokularında apoptozisi ve apoptozis göstergesi olan TUNEL immünreaktivitesini artırdığı, yine Kardamom'un bu etkiyi de azalttığı saptanmıştır. Bu çalışmada kardamomun doksorubisin nefropatisinde anti-apoptotik ve anti-oksidan etkileri olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, böbrek, Kardamom, TRPM

Doxorubicin (DX) is a drug used in cancer chemotherapy. It is used in the treatment of hematological malignancies, various types of carcinomas and soft tissue sarcomas. Although it is quite effective and have broad-spectrum, its toxicity creates inconveniences. Dose-related cardiac, renal and hepatic side effects are observed. DX has toxic effects on glomeruli and tubulointerstitial structures. In order to avoid these effects, antioxidant and anti-inflammatory agents are being studied. Elettaria cardamomum (cardamom) is a plant from the family of gingers and it has antioxidant, antihypertensive gastroprotective, spasmolitic, antibacterial, anti-platelet anticancer properties. In this study, protective effects of cardamom against DX induced kidney damage were investigated. In this study, 24 adult male Wistar Albino rats were used. Animals were divided into 4 groups as 6 animals in each group. During the 14- day experiment period Group I did not have any application. Group II had 15 mg / kg single dose of doxorubicin intraperitoneally (ip); Group III had 15 mg / kg single dose of ip doxorubicin and oral 500 mcg/kg/day cardamom; and to Group IV oral 500mcg/kg/day cardamom was administered. At the end of the experiment the rats were decapitated and kidney tissues were removed. Tissues were controlled with light microscope and embedded in paraffin blocks. The findings examined and photographed. As result of immunohistochemical staining and examination with light microscope; TRPM2 immunoreactivity of DX group increased in comparison with control group, and cardamom application reversed this effect. Kidney tissue malondialdehyde (MDA) levels and apoptosis detected by the TUNEL method were increased with doxorubicin administration and cardamom reversed all these effects significantly. This study showed that cardamom has anti- apoptotic and antioxidant effects on kidney tissue after doxorubicin induced injury. Keywords: Doxorubicin, kidney, cardamom, TRPM
The investigation of protective effects of Cardamom on renal tissue in doxorubicin induced experimental renal damage
Keywords: Nefroloji