Tunceli biyolojik atıksu arıtma tesisinde gastrointestinal patojenlerin belirlenmesi - Topal, Murat; Toraman, Zülal Aşçı; Topal, E.ışıl Arslan; Süer, Ceren Sel; Öbek, Erdal (My University, 2022)
Bu çalışmada, Tunceli ili biyolojik atıksu arıtma tesisinde (TBAAT) gastrointestinal patojenler (bakteriyel gastroenterit, viral gastroenterit, enterovirüsler, insan parekovirüsleri, adenovirüsler, dışkı parazitleri) incelenmiştir. TBAAT 'nin giriş ve çıkış suyunda gastrointestinal patojen analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre TBAAT 'nin giriş suyunda enterohemorajik/verotoksin üreten Esherichia coli, salmonella, norovirüsler G1, norovirüsler G2, astrovirüsler, adenovirüsler ve Giardia lamblia ajanları tespit edilmiştir. Bu ajanlar TBAAT 'nin giriş suyunda mevcut olmasına rağmen, TBAAT 'nin çıkış suyunda gastroenterite sebep bakteriyel etkenler, enterovirüsler, parekovirüsler, adenovirüsler (EPA) ve dışkı parazitleri tespit edilmemiştir. TBAAT çıkış suyunda viral ajanlardan olan norovirüsler G2, astrovirüsler ve adenovirüsler pozitif (+) olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Virüs; Hastalık; Bakteri; Atıksu; Parazit