PTKA-STENT UYGULANAN HASTALARDA PLAZMA C-REAKTİVE PROTEİN DÜZEYLERİ VE RESTENOZ İLE İLİŞKİLERİ - AYDIN, KEMAL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Amaç: Koroner kalp hastalığı neden olduğu mortalite ve morbiditesinin yüksekliği nedeniyle çağımızın en önemli hastalığıdır. Perkütan girişimler son dekatta, koroner kalp hastalığının tedavisinde artarak kullanılmıştır. Bu tedavinin önündeki en büyük engel girişim sonrası karşılaşılan restenoz sorunudur. Gelişen stent teknolojisi restenozda, balon anjioplastiye rağmen önemli azalmalar sağladı ise de tamamen engellenememiştir. Amacımız aterom plağının gelişiminde önemli etken olan inflamasyonun, stent restenozunda etken olup olmadığını araştırmaktır. Metod: Çalışma tek koroner arterinde % 70 yada üzeri darlık oluşturan aterosklerotik lezyon bulunan 86 hastada yapıldı (23 kadın, 63 erkek, yaş ortalaması 56.9 ± 9.5). Tüm hastalarda elektif şartta perkütan girişim ve sonuçta intrakoroner stent implantasyonu yapıldı. İşlemden hemen önce, 48-72 saat sonrasında, 1. ayda, 2. ayda, 3. ayda venöz kan örnekleri alındı ve alman kan örneklerinden CRP tayini yapıldı. Tüm hastalarda başarılı şekilde lümende darlık oluşturan lezyon açıldı ve stent yerleştirildi. Hastalar 48 saat sonra taburcu edildi. 1. 2. 3. ayda rutin vizitler yapılarak semptomlar sorgulandı. 6. ayda (5±1 ay) tüm hastalara kontrol anjiografisi yapıldı. % 50' nin üzerinde stent içi darlık restenoz olarak kabul edildi. Restenoz olan ve olmayan hastalarda ölçülen CRP değerleri ile restenoz arasındaki korelasyon bakıldı. Sonuç: Pre-prosedür plazma CRP ve 6 aylık in-stent restenozu arasında korelasyon bulduk (r= -0.698, p< 0.01). Ayrıca 6 aylık in-stent restenozunun saptanmasında pre-prosedür plazma CRP' sinin negatif ve pozitif prediktif değerlerini sırası ile % 34 ve % 61 olarak bulduk. 48-72 saat ve 1 ay sonraki postprosedür CRP seviyeleri ile restenoz arasında korelasyon yoktu (sırası ile r= 0.055, p-0.721; r= -0.133, p=0.91 1). 3. ayda CRP seviyeleri ve in-stent restenozu arasında kuvvetli bir korelasyon bulduk (r= -667; p<0.001). 3. ayda CRP seviyelerinin instent restenozunun saptanmasında negatif ve pozitif prediktivitesi sırası ile % 8 ve % 76 idi. Anahtar Kelimeler: Plazma CRP seviyeleri. İn-stent restenoz.

The plasma C-reactive protein levels and their relation with restenosis in PTCA-stent applied patients. Background: Coronary heart disease is the most important disease of era with it's mortality and morbidity. Percutanous interventions were increasingly used for treatment of coronary heart diseases in last decade. Post interventional restenosis is major problem of this treatment. Although developing stent technology and balloon angioplasty has been provided decreasements about restenosis, this complication haven't been eliminated yet. We aimed to obtain whether inflammation which plays significant role for development of atheroma plaque causes stent restenosis or not. Method: 86 patients with at least 70 % atherosclerotic stenosis in one coronary artery were included in this study (23 female, 63 male, mean age 56.9±9.5). Elective percutanous intervention and intracoronary stent implantation were performed to all patients. CRP levels were measured from venous blood before intervention, after 48-72 hours, 1 month, 2 month and 3 month. Stenotic arteries were revascularized and stent implanted to all patients succesfully. Patients were discharged from hospital after 48 hours. Routine visits were performed in first, second and third months, and symptoms were questioned. Control angiography were performed to all patients in 6th month (5±lmonth). More than 50 % in-stent stenosis accepted as restenosis. Correlation beetween CRP levels and restenosis were made for both restenotic and nonstenotic patients. Results: We obtained correlation between preprocedure plasma CRP levels and 6 month in-stent restenosis (r= -0.698, p<0.01). Negative and positive predictive value of preprocedure plasma CRP level for estimation of 6 month in-stent restenosis was 34 % and 61 % respectively. There was no correlation between 48-72 hour and 1 month postprocedure CRP levels and restenosis (r=0.055, p=0.721; r= -0.133, p=0.911). We obtained signficant correlation between 3 month CRP levels and in- stent restenosis (r= -667; p<0.001). 3rd month CRP levels negative and positive predictivity for estimation of in-stent restenosis was 8 % and 76 % respectively. Keywords: Plasma CRP levels, in-stent restenosis.
The plasma C-reactive protein levels and their relation with restenosis in PTCA-stent applied patients
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology