Solaklı Havzası’nın (Trabzon) Heyelan Duyarlılığı ve Yerleşim Yeri Risk Analizi - Öz, Turgay; Günek, Halıl (My University, 2021)
Solaklı havzası; doğal karakterinden kaynaklı tehlike ve riskler taşır. Havza da Eğim değerlerinin yüksek oluşu, şiddetli ve ekstrem yağışdeğerleri, hidrografik özellikler, litoloji ve antropojenik baskıların birlikteliği heyelanları daha sık görülen, ekonomi ve toplum üzerindedaha yıkıcı etkileri olan bir afete dönüştürmüştür. Havzada heyelan envanter çalışmaları olmasına karşın heyelan riskini azaltabilecekçalışmalar az yada eksiktir. Bu çalışma bu eksikliğin giderilmesine katkı sağlayacaktır. Solaklı havzasında heyelana neden olanparametrelerin heyelan üzerindeki etki oranlarının belirlenmesi, bu parametrelerin çakıştırılmasıyla oluşturulacak sonuç haritalarıda(Heyelan duyarlılık, Yerleşim yeri heyelan risk haritası) göz önünde bulundurarak havzanın heyelan oluşturma potansiyelinin ortayakonması, heyelana karşı riskli yerleşmelerin mekansal dağılımının değerlendirilmesi, ilgili kurum ve kuruluşlara havzada heyelanrisklerin azaltılmasına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Bu çerçeve de topoğrafik parametreler (yükseklik, eğim, bakı, drenaj yoğunluğu,akarsuya uzaklık, topoğrafik nemlilik indeksi, profil eğriliği) litoloji yola yakınlık ve yağış verilerinin heyelana duyarlı alanların mekansaldağılışı üzerine etkilerini belirlemek için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar bir heyelan duyarlılık haritası geliştirmek için frekans oranıtekniğinde kullanılmıştır. Havzanın % 35’lik kısmına denk düşen saha çok düşük ve düşük duyarlılığa sahipken % 33’lük kısmı yüksek veçok yüksek duyarlılığa sahip alanlara karşılık gelmektedir. Solaklı havzasının heyelan duyarlılık haritası ROC Eğrisi kullanılarak doğrulukdeğerlendirmesi yapılmıştır. Buna göre Solaklı havzasının duyarlılık haritasının 0,73 doğruluğa sahip olduğu görülmüştür. Havzadayapılan heyelan analizleri ve değerlendirmeleri yerel makamlara heyelan risk yönetiminin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacaktır.Havzada yapılan heyelan çalışmaların artması havzadaki nüfusun heyelan riskine karşı tedbir alması açısından önem arz etmektedir.
Keywords: Çevre Çalışmaları; Coğrafya; Jeoloji; Kentsel Çalışmalar