TAVŞAN MODELİNDE YAŞAYABİLEN EN BÜYÜK KOMPOZİT KONDROKUTABÖZ GREFT BOYUTLARININ ARAŞTIRILMASI - KIYAR, MEHMET MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.OZET Kompozit kondrokutanöz greftlerin plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahide özellikle baş ve boyun rekonstrüksiyonu olmak üzere birçok kullanım alam vardır. Geçmişten günümüze yaygın olarak kullanılmasına ve birçok uygulamaya elverişli olmasına rağmen yaşayabilen boyutlarıyla ilgili kamlar klinik kullanım sonuçlarına dayandırılmıştır. Bu greftlerin yaşayabilen boyutlarının arttırılması için çeşitli ilaçların ve faktörlerin etkisi hayvan deneylerinde araştırılmıştır. Fakat kompozit kondrokutanöz greftlerin yaşayabilen boyutlarına ilişkin yeterli deneysel veri literatürde mevcut değildir. Biz bu çalışmada tavşan modelinde yaşayabilen en büyük kompozit auriküler kondrokutanöz greft boyutlarını tespit etmeyi amaçladık. Çalışmamızda toplam 29 adet Avrupa tavşanında 58 adet kompozit greft alındı. Ön çalışmada 1, 1.5, 2, 2.5 ve 3 cm kenarlı eşkenar üçgen şeklinde alınan greftlerden 1 adet lcm'lik greft yaşayınca çalışmanın grupları grup I: 0.5 cm, grup II: 1 cm, grup III: 1.5 cm, grup IV: 2 cm' lik greftler olacak şekilde yeniden belirlendi. Gruplar 6 denekten oluşmaktaydı. 0.5 cm grubunda 12 greftin tümü (%100) yaşadı. Grup IF de greftlerin 10'u (% 83.3) yaşadı, l'inde (% 8.3) total nekroz ve l'inde (%8.3) kısmi nekroz görüldü. Grup Hl'te greftlerin 4'ünde total (%33.3), l'inde (%8.3) parsiyel nekroz görüldü. 7 greft (%58.4) yaşadı. Grup IV'te greftlerin 5'i (%41.7) yaşadı, 5'inde (%41.7) total ve 2'sinde (%16.7) kısmi nekroz görüldü. Grup I ile tüm grupların yaşama ve nekroz oranlan arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. Grup II ile IV arasında nekroz oranlan arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. 2 cm'lik greftlerin bile % 41.7 oranında yaşayabilmesi bu boyutlarda kompozit greft alınabileceğini ama iyi rekonstrüktif ve kozmetik sonuçlar için greftin 1 cm kadar olması gerektiğini düşündürmektedir.Anahtar kelimeler: kompozit kondrokutanöz greft, yaşayabilen boyutlar, wedge eksizyon

THE INVESTIGATION OF THE LARGEST DIMENSIONS OF COMPOSITE CHONDROCUTANEOUS GRAFTS WHICH ARE SURVTVABLE IN RABBIT MODEL There is many area of using composite chondrocutaneous grafts in plastic, reconstructive and esthetic surgery, especially of whom are in head and neck reconstruction. Although used widespreadly and suitable for many applications, then past until today opinions on their survivable dimensions based on results of clinical using. For improving viable dimensions of these grafts, effects of several drugs and factors investigated in animal experiments. But there is not sufficient experimental data based on survivable dimensions of composite chondrocutaneous grafts in the literature. İn this study, we purposed to determine largest dimensions of composite auricular chondrocutaneous grafts survived in rabbit model. In our study, 58 composite grafts harvested from 29 Europe Rabbits. When only 1 of 1 cm graft was survived in preliminary study, from 1, 1.5, 2, 2.5 and 3 cm bordered equilateral triangled grafts, the groups of study determined again being as group I: 0.5 cm, group II: 1 cm, group III: 1.5 cm, group IV: 2 cm. All groups were consisted of 6 animals. In group I all of 12 grafts survived (% 100). In group II 10 (%83.3) graft survived. Total necrosis seen in 1 (%8.3) and partially necrosis in 1 (%8.3) graft. In group III, totally necrosis in 4 (%33.3), partially in 1 (%8.3) grafts and 7 (%58.4) of grafts survived. In group IV, 5 (%41.7) grafts survived, in 5 (%41.7) grafts totally and in 2 (%16.7) grafts partially necrosis was seen. Between group I and all groups statistically significant difference assigned about survival and necrosis means. Between group II and IV, difference of means of necrosis found statistically significant. Even surviving of 2 cm grafts about % 41.7, is to make think thatcomposite grafts can harvested in these dimensions but for good cosmetic and reconstructive results graft need to be about 1 cm. Key words: composite chondroeutaneous graft, survivable dimensions, wedge excission.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi; Plastic and Reconstructive Surgery