Majör depresif hastalarda kısa ve uzun dönem ilaç tedavisinin etkinliği ile nesfatin-1, grelin ve nitrik oksit seviyesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi - Algül, Sermin; Kara, Bilge; Özçelik, Oğuz (My University, 2014)
Amaç: Majör Depresif Bozukluk (MDB) ya ş am kalitesini azaltan önemli bir mental hastalıktır. Buhastalı ğın geli ş mi ş ve geli ş mekte olan ülkelerde görülme sıklı ğ ı gittikçe artmaktadır. Buçalı ş mada MDB ve hormonal de ğ i ş imler arasında olabilecek ili ş kiyi anlayabilmek için, nesfatin-1,nitrik oksit ve grelin düzeylerini 9 aylık tedavi öncesi ve sonrası ara ş tırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu çalı ş maya toplamda 60 ki ş i (30 MDB hasta 39.8±2 yıl, 64.9±1.8 kg; 30sa ğ lıklı kontrol 36.6±3 yıl, 70.6±2.3 kg) katılmı ş tır. Açlık venöz kan örnekleri bazal, 3. ay ve 9.ayda olmak üzere 3 defa alınmı ş tır. Serum nesfatin-1, total grelin ve nitrik oksit düzeyleri ELISAyöntemi ile ölçülmü ş tür.Bulgular: MDB hastalarında bazal nesfatin-1 seviyesi (73.4±1.3 ng/mL) kontrol grubundan(13.5±3.2 ng/mL) anlamlı olarak yüksek bulundu (P=0.001). Bununla birlikte çalı ş manın 3. ayında37.6±4.3 ng/mL (P=0.001) ve 9. ayında 22.3±3.5 ng/mL nesfatin-1 seviyesi anlamlı olarak azaldı(P=0.001). MDB hastalarının bazal nitrik oksit (NO) seviyesi (2.7±0.6 nmol/L) kontrol grubundananlamlı olarak dü ş ük bulundu (6.5±0.4 nmol/L) (P=0.001). NO seviyesi ilk 3. ayda 3.5±0.7 nmol/Lye (P=0.04) ve 9. ayda ise 4.1±0.9 nmol/L ye artı ş gösterdi (P=0.04). MDB hastalarının bazalgrelin seviyesi (44.5±3.7 pg/mL) kontrole göre anlamlı dü ş ük bulundu (310.3±35.6 pg/mL)(P=0.001), fakat 3. ay ve 9. aylarda grelin seviyesinde anlamlı de ğ i ş iklik gözlenmedi.Sonuç: Bazalde, yüksek nesfatin-1 ve dü ş ük NO seviyeleri ve tedavi ile nesfatin-1 deki anlamlıazalma ve NO deki anlamlı yükselme tedavi sonrası hastaların durumlarının de ğ erlendirilmesindeyardımcı olabilecektir. MDB ve nesfatin-1 ve NO arasındaki ili ş kinin anla ş ılabilmesi için ileriçalı ş malara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Psikoloji