MATERNAL DÖNEMDE OLUŞTURULAN DENEYSEL DİYABETİN FETAL RAT GELİŞİMİ, YAVRULARIN BİLİŞSEL FONKSİYONLARINA VE MATERNAL DİYABETİN FETUS ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİSİNE MELATONİNİN ETKİSİ - EVREN, BAHRİ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Diabetes mellitus, beta hücrelerinden sekrete edilen insülinin eksikliği, yokluğu ya da periferik dokuda insüline duyarsızlık nedeni ile oluşan hiperglisemi ile karakterize metabolik bir hastalıktır. Kronik hiperglisemi öğrenme ve hafıza bozulması gibi bilişsel bozukluklara neden olabilirÇalışmamızda annesi diyabet olan yavru sıçanlardaki öğrenme ve hafıza bozukluklarını araştırmak için yavru sıçanların beyin dokusunda glial fibriler asidik protein (GFAP), nöral hücre adezyon molekülleri (NCAM), lipid peroksidasyonu (LPO) ve glutatyon (GSH) moleküllerinin düzeylerini ve melatoninin koruyucu etkisini araştırmayı amaçladık. Öğrenme için Morris Water Maze testi kullanıldı.Annesi diyabet olan sıçanlarda öğrenme, diyabet+melatonin ve kontrol grubuna göre daha kötüydü.Annesi diyabet olan yavru sıçanlarda NCAM 180, GFAP, GSH düzeyleri kontrole göre anlamlı olarak düşük (p<0.05, p<0.001, p<0.05) LPO düzeyi ise yüksekti (p<0.001). Gebelikte melatonin uygulanan grupta NCAM 180, GFAP düzeyleri diyabet grubuna göre anlamlı olarak yüksek (p<0.05, p<0.01) LPO düzeyi ise düşüktü (p<0.01). Gebelik süresince melatonin uygulanması ile GSH düzeyleri diyabet grubuna göre yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Sonuç olarak diyabetik anne yavrularında öğrenme ve bellek fonksiyonları bozulmaktadır. NCAM izoformlarının azalması beyin gelişimini, sinaptik plastisite oluşumunu engelleyebilir. GFAP yoğunluğunun azalması, diyabetik anne yavrularında beyin maturasyonunun tamamlanmasında sorun oluşturabilir. Diyabetik annelere gebeliklerinde melatonin uygulanmasının antioksidan etki ile yavrularındaki oksidatif stresin zararlı etkilerine karşı koruyucu olduğu gözlenmiştir.

Diabetes Mellitus is a metabolic disease characterized by hyperglycemia which occurs because of the lack/absence of insulin secretion from beta cells or non-response to insulin on peripheral tissue. Chronic hyperglycemia may cause cognitive impairments such as learning and memory deterioration.In our study, we aimed to investigate the brain tissue glial fibrillary acidic protein (GFAP), neural cell adhesion molecule (NCAM), lipid peroxidation (LPO) products and glutathione (GSH) molecules levels, to detect the learning and memory deterioration in the offspring rats whose mothers are diabetics and also protective effect of melatonin. The Morris Water Maze test was used for measuring learning capacity.The learning capacity of the rat whose mother is diabetic was lower than diabetic-melatonin and control groups rats.The levels of NCAM180, GFAP and GSH were lower in offspring rats whose mothers are diabetic than control group (p<0.05, p<0.001, p<0.05), although the level of LPO was higher (p<0.001). In the melatonin applied pregnant rat group, the levels of NCAM 180 and GFAP were significantly higher than the diabetic group (p<0.05, p<0.01) but the LPO level was lower (p<0.01). By the application of melatonin during the pregnancy, GSH level was relatively higher than the diabetic group.In conclusion, learning capacity and memory are disturbed in offspring of diabetic mothers. Decreased NCAM isoforms can block the maturation of brain and formation of synaptic plasticity. Decreased GFAP density may account for matter during the completion of brain maturity in offspring of diabetic mothers. It is observed that application of melatonin which has antioxidant effect to diabetic mothers during pregnancy is protective against harmful effects of oxidative stress on their offsprings.
Effects of melatonin on fetal rat progress, cognitive functions of fetus and negative effects of maternal diabetes on fetus in experimental diabetes created in maternal phase
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları