LİSE ÖĞRENCİLERİNDE PSİKOAKTİF MADDE KULLANIMI VE ŞİDDET DAVRANIŞI - AKSU, ATINÇ (Fırat Üniveristesi, 2002)
l.OZET Yüksek oranda genç nüfusa sahip olan ülkemizde ergenler arasında son yıllarda psikoaktif madde kullanımında hızlı bir artış olması, ilerde sosyal dengeleri ve toplum refahını bozacağından, bu konu ile ilgili alınacak tedbirlerde sivil ve resmi tüm kurumların azami duyarlılık göstermesi gerekmektedir. Gençleri psikoaktif madde kullanımı ve şiddet davranışına iten sebepleri tespit edip bu konu ile ilgili alınacak tedbirleri ortaya koymak için, 1100 lise öğrencisine 90 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Ankete katılan öğrencilerden %6.8'inin (n:75) hayatları boyunca bir kere de olsa psikoaktif madde kullandıkları görülmüştür. Psikoaktif madde kullananların en fazla tiner-baly (%26.7) ve esrar (%25.3) kullandığı, bunlarında %50.7'sinin okul yada sokak arkadaşından temin ettiği, parçalanmış ailelerde, aile içi huzursuzluk yaşayanlarda, otorite ve disiplini çocuğa karşı yanlış bir şekilde uygulayan aile çocuklarında psikoaktif madde kullanımının yüksek olduğu, benzer şekilde aile kontrolünden uzak olan, kötü arkadaş gurupları arasına düşen ve okul başarısı zayıf gençlerinde yüksek oranda psikoaktif madde kullandıkları tespit edilmiştir. Şiddet davranışını, toplum geneline oranla daha fazla sergileyen, şiddete yatkın gençlerde alkol ve psikoaktif madde kullanımının yüksek olduğu görülmüştür. Gençlerimizi bu tür sorunlardan uzak tutmak için, öncelikle ailelerin sosyokültürel seviyesini yükseltmek, iyi aile ortamları oluşturmak ve çocuk eğitimi için aileleri eğitip bilinçlendirmek gerekmektedir. Ailelerin çocuklar üzerinde aşın baskı kurmadan, dengeli bir şekilde çocukları kontrol etmesi ve kötü arkadaşgruplarından uzak tutması gerektiği, okul idaresinin ise sorunlu öğrencilerin ailesi ile işbirliği yaparak sorunlarını çözmek ve topluma kazandırmak için gerekli azami çaba ve gayreti sarf etmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Gençlerde madde bağımlılığı, şiddet, aile.

High proportion of young people among the adolescents with increasing amount psychoactive drug use are being in last years in our country and this can be going to disturb social order and population welfare so taking measure about this case all civilian and government institution have to take maximum care. We have to demonstrate the reasons for about drug use and violent behaviours of youngsters and for take the measure about this case we asked 90 question to 1100 high school student in our poll 6.8% of the students in the poll, at least once used psychoactive drug in their life. Psychoactive drug user use mostly thinner-ably and hashish and %50.7 of these found from school or street friend in divorced parents, having problems with their family, wrong usage authority and discipline on children, psychoactive drug usage is high and the same time the child away from parent control and having bad friend group and with the low school performance are use psychoactive drug. Adolescents showing act of violence more than general population alcohol and psychoactive drug usage are seen high than general population To take for from these problem, primarily families sociological improvement must be realised, educate parents for child education, must perform a good relationship in the family. We think that without extreme pressure on child, parents can make control on the child and being away from bad friend groups, making good family environment and with the relation school direction between families we can gain our adolescents. Key words: Adolescents addict, violence, family.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Adli Tıp; Forensic Medicine