ANOMİ VE YABANCILAŞMA BAĞLAMINDA İSTANBUL'DAKİ KAPKAÇ OLAYLARINA BAKIŞ - ATILGAN, ZÜLKÜF (Fırat Üniveristesi, 2010)
Günümüzde önemli toplumsal sorunlardan biri haline gelen kapkaç olaylarını İstanbul örnekleminde incelemeyi amaçlayan `Anomi ve Yabancılaşma Bağlamında İstanbul'daki Kapkaç Olaylarına Bakış' adlı bu çalışma, bir alan araştırmasıdır.Araştırmanın temel amacı; Türkiye'de son zamanlarda önde gelen toplumsal olaylardan olan kapkaç olaylarını, bu suç türünü işleyen bireyleri, kapkaç türlerini ve özellikle bu suç türünü işlemelerinde etkili olan sosyo-kültürel ve ekonomik değişkenleri sosyolojik bir bakış açısıyla incelemektir.Kapkaç suçunun en yoğun olarak görüldüğü İstanbul örnekleminde gerçekleştirilen bu alan araştırması verilerine göre, örneklem grubunu oluşturan kapkaç suçu mahkûmlarının; başta gençler olmak üzere çocuk ve orta yaş grubunda yer aldığı saptanmıştır. Ayrıca araştırma sonuçları, kapkaç suçunu işleyen bireylerin öğrenim durumları ile ekonomik seviyelerinin düşük olduğunu; birçoğunun daha önce de kapkaç suçu sebebiyle gözaltına alındığı ve/veya ceza evinde kapkaç suçundan dolayı ceza çektiklerini ortaya koymuştur. Bu kişilerde sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu gözlenmiştir. Kapkaç mahkûmlarının aileleri ve çevreleri incelendiğinde; benzer şekilde kendilerinde görülen birçok olumsuz özelliğin ailelerinde de mevcut olduğu; arkadaşları arasında kapkaç suçu başta olmak üzere suç işleme oranının yüksek olduğu araştırmada elde edilen veriler ışığında ulaşılan sonuçlardır.

De nos jours, les événements de vol à arrachée est un problème sociale à Istanbul. La thèse nommée « Regard aux événements de vol a arrachée à Istanbul dans perspective de l?Anomie et l?Aliénation » est une étude de terrain.L'objectif principal de cette étude est examiner avec une perspective sociologique, aux événements de vol a arrachée, les individus commis cette crime, les sortes de vol a arrachées et surtout les variables socioculturelles et économiques qui cause commettre ce sort de crime. Parce que, les événements de vol a arrachées est un phénomène capital en Turquie dans les derniers jours.D?après les donnes de recherche qui est réalisé à Istanbul (cette crime se voit le plus intensive) ; les condamnées de vol a arrachées sont des enfants, jeunes d?âge moyenne. En outre, les résultats de la recherche montrent que le niveau économique et éducatif des condamnées est faible. La plupart des condamnées sont internes et détenus avant cette fois. Ces gens, généralement, prennent les produits de tabac, alcool et drogues variables. A la lumière des résultats, on observe que, dans leur famille et leur environnement aussi existe les mêmes traites négatives et la culpabilité intensive.
Regard aux evénement des vols à arrachée a İstanbul dans le contexte d?anomie et aliénation
Keywords: Sosyoloji; Kamu Yönetimi